Güneydoğu karadeniz bölgesi'ndeki hamsi (Engraulis encrasicolus, Linnaeus, 1758) yumurta ve larva dağılımlarının coğrafi bilgi sistemi kullanılarak haritalandırılması
Mapping of anchovy (Engraulis encrasicolus, Linnaeus, 1758) egg and larval distributions in the southeastern black sea region using geographical information system
- Tez No: 984628
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Akuatik ekosistem, Ortak balıkçılık politikası, Aquatic ecosystem, Common fisheries policy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Karadeniz'in en önemli balık türü olan hamsinin Güneydoğu Karadeniz Bölgesinde en yoğun olarak ürediği Ağustos ayında ve Trabzon'da belirlenen 4 farklı istasyonda hamsinin üremeye başladığı Mayıs-Ekim ayları arasında ihtiyoplankton örneklemeleri gerçekleştirilmiştir. İstasyonlardan; 25m, 50m ve 100m derinliklerden vertikal çekimler ve karaya 0,25 mil, 1 mil, 3 mil, 5 mil ve 10 mil mesafelerden örnekler alınmış ve hamsi yumurta ve larvalarının bolluk ve dağılımları hesaplanmıştır. Ayrıca su kalite verilerinden sıcaklık, tuzluluk, klorofil-a ve çözünmüş oksijen değerlerine de bakılmştır. Bu çalışmada en çok hamsi yumurta ve larvasına Ağustos ayında rastlanılmıştır. Buna göre; Ağustos ayının su parametre değerleri; 25m ve 50m derinlikler arasında: sıcaklık 8,68-27,21°C, tuzluluk ‰15,22-20,85 S, çözünmüş oksijen 1,01-10,17 mg/L, klorofil-a 0,25-3,74µg/L olarak ölçülmüştür. Bu çalışmanın sonunda toplam 12926 adet hamsi yumurtası ve metrekareye 313,24 yumurta/m2 düştüğü hesaplanmıştır. Bu yumurtaların; 6633 tanesi elde edildiği anda canlı, 6293 tanesi de elde edildiği anda ölü olarak sayılmış ve böylelikle mortalite oranı %48,17 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca 2980 tane de hamsi larvası sayılmış ve metrekareye ortalama 75,37 Larva/m2 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ichthyoplankton sampling was carried out in August, when anchovy, the most important fish species of the Black Sea, spawns most densely in the Southeastern Black Sea Region, and between May and October, when anchovy starts to spawn at 4 different stations determined in Trabzon. Vertical collections were taken from depths of 25m, 50m and 100m at the stations and samples were taken at distances of 0.25mil, 1mil, 3mil, 5mil and 10mil to land and the abundance and distribution of anchovy eggs and larvae were calculated. In addition, water quality data such as temperature, salinity, chlorophyll-a and dissolved oxygen values were also examined. In this study, the most anchovy eggs and larvae were encountered in August. Accordingly, the water parameter values of August are; Between depths of 25m and 50m: temperature 8.68-27.21°C, salinity 15.22-20.85‰ S, dissolved oxygen 1.01-10.17 mg/L, chlorophyll-a 0.25-3.74µg/L were measured. At the end of this study, a total of 12926 anchovy eggs were calculated and 313.24 eggs/m2 per square meter. of these eggs, 6633 were counted as alive when collected and 6293 were counted as dead when collected, thus a mortality rate of 48.17% was calculated. In addition, 2980 anchovy larvae were counted and an average of 75.37 larvae/m2 per square meter was calculated.