Diyanet Çocuk dergisindeki hikâyelerin değerler eğitimi ve dinî muhteva açısından incelenmesi (1979-1999)
Evaluation of stories in the Diyanet Çocuk magazine in terms of values education and religious content (1979-1999)
  1. Tez No: 984705
  2. Yazar: HATİCE ZEYNEP DAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Din, Turkish Language and Literature, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak eğitimi, Din eğitimi, Türk dili ve edebiyatı, Çocuk edebiyatı, Moral education, Religious education, Turkish language and literature, Children’s literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Diyanet Çocuk dergisi 1979 yılında yayın hayatına başlamış ve günümüzde de ayda bir yayımlanmaya devam eden bir çocuk dergisidir. Adında da yer aldığı gibi Diyanet İşleri Başkanlığına aittir. Dinî bir dergide çocuk edebiyatının nasıl yer edindiğini görmek, çocuk edebiyatının gelişimi için önem arz etmektedir. Söz konusu süreli yayının uzun soluklu olması bu gelişimi açıkça gözler önüne sermektedir. Edebiyatımızda çocuklara yönelik yazımda ilk başvurulan türler masal ve hikâyedir. Hikâye türü, çocuklara verilmek istenen değerleri kazandırma konusunda çokça tercih edilmiştir. Bu sebeple çalışmada Diyanet Çocuk dergisinde 1979-1999 yılları arasında yayımlanmış hikâye olduğu tespit edilen metinler incelenmiştir. Kısaca çocuk edebiyatına ve dergiye ait bilgiler zikredildikten sonra tespit edilen metinler MEB'in belirlediği on kök değere ve dinî muhtevaya göre tasnif edilerek incelenmiştir. 1979-2013 yılları arasındaki sayılar dijital ortama aktarılmadığından çalışma, Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesinde yer alan süreli yayınlar arşivinde gerçekleştirilmiştir. Yazılarda her zaman net bir tür ayrımı görülmese de ağırlıklı olarak hikâye özelliği taşıyan metinler tespit edilmiştir. İki bölümden oluşan çalışmamızda birinci bölümde MEB'in belirlediği on kök değer olan adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik değerleri incelenmiştir. Buna göre hikâyelerde sevgi değeri daha çok işlenirken sabır, öz denetim gibi değerlerin arka planda kaldığı tespit edilmiştir. Dinî muhtevalı hikâyelerin ele alındığı ikinci bölümde hikâyelerin Allah inancı, peygamber sevgisi, ibadetler, iman unsurları üzerinde yoğunlaştığı görülmüştür. Bu çalışmayla Diyanet Çocuk dergisi üzerinden çocukların din ve ahlak eğitiminde hikâyenin rolüne temas etmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Diyanet Çocuk magazine began publication in 1979 and continues to be published monthly to this day. As its name suggests, it belongs to the Presidency of Religious Affairs. Seeing how children's literature has found its place in a religious magazine is important for the development of children's literature. The long-term nature of this periodical clearly demonstrates this development. In our literature, the first genres to be used in writing for children are fairy tales and stories. The story genre has been widely preferred for imparting the values that children are to be taught. For this reason, this study examines texts identified as stories published in Diyanet Çocuk magazine between 1979 and 1999. After briefly mentioning information about children's literature and magazines, the identified texts were classified and examined according to the ten core values and religious content determined by the Ministry of National Education. Since the issues from 1979 to 2013 were not transferred to a digital environment, the study was conducted in the periodicals archive at the Library of the Presidency of Religious Affairs. Although a clear distinction between genres is not always evident in the texts, the majority of the texts identified have narrative characteristics. In the first section of our two-part study, we examined the ten core values defined by the Ministry of National Education: justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, and helpfulness. According to our findings, the value of love was more prominent in the stories, while values such as patience and self-control remained in the background. In the second section, which deals with religious stories, it was seen that the stories focused on belief in Allah, love for the Prophet, worship, and elements of faith. This study aims to examine the role of storytelling in children's religious and moral education through the Diyanet Çocuk magazine.