Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde ticari defterlerle ispat
Proof by commercial books within the framework of the Code of Civil Procedure
  1. Tez No: 984807
  2. Yazar: MAKBULE CEREN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN TUNÇ YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik defter, Senetle ispat kuralları, Ticari defterler, Elektronic commercial book, Proof by deed rules, Commercial books
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Tacir sıfatına sahip kişiler, bu sıfatın kendilerine tanıdığı hakların yanı sıra çeşitli yükümlülükler de üstlenirler. Bu yükümlülüklerden en önemlilerinden biri ticari defter tutma zorunluluğudur. Yargılama hukukunda senetle ispat kuralının baskın olması, ticari hayatın dinamik yapısıyla birleşince tarafların ispat hakkını kullanırken ispatsız kalma riskini beraberinde getirmektedir. Ticari defterlerle ispat kuralı, tarafın kanunda belirtilen diğer delillere başvurma hakkını ortadan kaldırmaz; tacire alternatif bir ispat imkânı sunar. HMK m.222'de beş fıkra altında düzenlenen bu kural, öğreti ve yargı içtihatlarında eleştirilen bazı hususlar nedeniyle değişikliklere uğramıştır. Ticari defterlerin delil olabilmesi için öngörülen şartlar konusunda mülga kanunlar döneminden beri devam eden tartışmalar, konunun önemini artırmaktadır. Bu çalışmada, ticari defterlerin delil olabilmesi için kanunda yer alan şartlar ve ispat gücü, öğreti ve yargı içtihatlarında yer alan tartışmalar ışığında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Persons who have the title of merchant undertake various obligations in addition to the rights granted to them by this title. One of the most important of these obligations is the obligation to keep commercial books. The predominance of the rule of proof by deed in the judicial law, combined with the dynamic structure of commercial life, brings with it the risk of the parties being left without proof while exercising their right of proof. This rule, regulated under five paragraphs in Article 222 of the Civil Procedure Code, has undergone changes due to some issues criticized in doctrine and judicial precedents. In this study, the conditions and the power of proof included in the law for commercial books to be evidence are discussed in the light of the discussions in doctrine and judicial precedents.