Asfalt kaplamalarda kırıntı kauçuk katkısının marshall deneyi parametrelerine etkisi
Effect of crumb rubber additive on marshall test parameters i̇n asphalt pavements
- Tez No: 984829
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAKAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şehiriçi ulaşım, Urban transport
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, %8-%10-%12 olarak seçilen farklı yüzdelerdeki kırıntı kauçuk katkısı ile oluşturulan asfalt kaplama numunelerine, Marshall Deneyi (TS EN 3720/12697, AASHTO T 245, ASTM D 1559) yapılarak Marshall parametreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Stabilite, akma, stabilite/akma oranları irdelenmektedir. Özellikle çok sayıda özdeş örnek hazırlanarak özdeş örnekler arasındaki heterojenlik homojenlik kavramının değerlendirilmesine yönelik yaklaşım getirilmiştir. Farklı ve kabul edilebilen kauçuk katkı oranlarında, özellikle çok sayıdaki örneğin hazırlanma amacı, özdeş örneklerin homojen olarak hazırlanabilmesine katkı ve bu yönle kalite kontrol süreçlerine yapılabilecek katkının değerlendirilmesi olmaktadır. Aşınma Tip 1 karışımı için toplam 54 adet briket üretilmiştir. Her bir seçenekte 18 adet briket üretilmiştir. İlk 18 briket %8, ikinci 18 briket %10 ve son olarak 18 brikette %12 oranında hazırlanmıştır. 54 brikete Marshall Testi yapılıp stabilite, akma, stabilite/akma değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Marshall Test (TS EN 3720/12697, AASHTO T 245, ASTM D 1559) was applied to asphalt pavement samples prepared with different percentages of crumb rubber additive selected as 8%, 10%, and 12% to investigate their effects on Marshall parameters. Stability, flow, and stability/flow ratios were examined. An approach was developed to evaluate the concept of heterogeneity and homogeneity among identical samples by preparing a large number of samples. The purpose of preparing a large number of samples with different and acceptable rubber additive ratios was to contribute to the homogeneous preparation of identical samples and to evaluate the contribution that could be made to quality control processes in this respect. A total of 54 briquettes were produced for the Wearing Type 1 mixture. 18 briquettes were produced for each option. The first 18 briquettes were prepared at 8%, the second 18 at 10%, and the last 18 briquettes at 12%. Marshall Tests were performed on 54 bricks, and stability, yield, and stability/yield evaluations were performed.