Renklerin satın alma davranışı üzerine etkisi: Otomobil örneklemi üzerine bir araştırma
The effect of colors on purchasing behavior: A research on a car sample
- Tez No: 984830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜDE NUR ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: EEG, Elektrikli otomobiller, Nöropazarlama, TOGG, Tüketici davranışı, Electric cars, Neuromarketing, TOGG, Consumer behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzün rekabet yoğun pazar ortamında, markaların tüketici satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri incelemesi stratejik önem taşımaktadır. Rekabetin ürün kalitesini aşarak tüketici temas noktalarını da kapsaması nedeniyle, kurumsal görsel kimlik ve pazarlama mesajlarının tasarlanması kritik hale gelmiştir. Bu görsel unsurlar arasında renkler, güçlü ve hızlı uyaranlar olarak öne çıkmakta, algıları ve hatta satın alma niyetini etkileme potansiyeli taşımaktadır. Özellikle otomotiv sektörü gibi yüksek duygusal katılım gerektiren alanlarda renk seçimi belirleyicidir. Ancak, geleneksel tüketici beyanına dayalı çalışmalar, tüketicinin bilinçaltı tepkilerini ölçmede yetersiz kalmaktadır. Bu metodolojik sınırlılık, objektif ölçüm tekniklerini kullanan nöropazarlama alanının önemini artırmıştır. Bu bağlamda çalışma, TOGG'un“Türkiye Renkleri”temasıyla sunulan renk seçeneklerinin yanı sıra otomotiv sektöründe nadir kullanılan renklerin tüketicilerin bilişsel ve duygusal tepkileri üzerindeki bilinçaltı düzeydeki etkilerini analiz etmeyi hedeflemiştir. Geleneksel anket tabanlı yaklaşımların aksine bu tez, EEG metodu ile katılımcıların renk uyaranlarına verdikleri anlık dikkat, duygusal uyarılma ve bilişsel yük gibi nörofizyolojik tepkileri ölçmüştür. Çalışma kapsamında, EEG yöntemiyle yirmi kişinin beyin aktiviteleri ölçümlenmiş, ardından kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri cevaplar ile EEG analizinden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmede, tüketicilerin kendi beyanlarına göre klasik renkleri tercih etmeye daha istekli olduğu, bununla birlikte EEG ölçümlerinden elde edilen sonuçlarda ise nadir renkleri tercih ettiği görülmüştür. TOGG'un lansman renklerinin marka kişiliği oluşumunu ve marka tanınırlığını olumlu yönde etkilediği de bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive market environment, it is of strategic importance for brands to examine the factors affecting consumer purchasing behavior. As competition extends beyond product quality to include consumer touchpoints, designing corporate visual identity and marketing messages has become critical. Among these visual elements, colors stand out as strong and fast stimuli and have the potential to influence perceptions and even purchase intention. Color selection is decisive, especially in areas that require high emotional involvement, such as the automotive industry. However, studies based on traditional consumer statements are inadequate in measuring the subconscious reactions of the consumer. This methodological limitation has increased the importance of the field of neuromarketing, which uses objective measurement techniques. In this context, the study aimed to analyze the color options offered with TOGG's“Türkiye Colors”theme, as well as the subconscious effects of colors rarely used in the automotive industry on the cognitive and emotional reactions of consumers. Unlike traditional survey-based approaches, this thesis measured participants' neurophysiological responses to color stimuli, such as instantaneous attention, emotional arousal and cognitive load, with the EEG method. Within the scope of the study, the brain activities of twenty people were measured using the EEG method, and then their answers to the questions asked were compared with the results obtained from the EEG analysis. In the evaluation, it was seen that consumers were more willing to prefer classic colors according to their own statements, however, according to the results obtained from EEG measurements, they preferred rare colors. It is also among the findings that TOGG's launch colors positively affect brand personality formation and brand recognition.