Dijital simülasyon yönteminin sosyal bilgiler dersinde başarı, kalıcılık ve derse karşı motivasyona etkisi
The effect of digital simulation method on achievement, retention, and motivation in the social studies course
- Tez No: 984836
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK İLGAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital simülasyon yöntemi, simülasyon, simülasyon uygulamaları, sosyal bilgiler, Digital simulation method, simulation, simulation applications, social studies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde Dijital Simülasyon Yöntemi'nin (DSY) öğrencilerin akademik başarıları, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığı ve derse karşı motivasyonları üzerindeki etkisini incelemektir. Ayrıca öğrencilerin bu yönteme dair görüşlerini ortaya koyarak yöntemin etkiliğini çok yönlü değerlendirmek hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırma, karma yöntem desenlerinden iç içe gömülü desene göre yürütülmüştür. Bu desenin kullanılmasındaki temel amaç, çalışmanın nicel boyutundan elde edilen verileri nitel kısımdan elde edilen verilerle destekleyerek araştırma sonuçlarının doğruluğunu dolayısıyla geçerliğini artırmaktır. Nicel veri toplama süreci, ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülmüş; Akademik Başarı Testi (ABT) ve Motivasyon Ölçeği (MÖ) ile veriler toplanmıştır. Çalışmanın nitel boyutu durum çalışması desenine göre yürütülmüş; veriler Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu (YYGF) ve Yapılandırılmış Gözlem Formu (YGF) ile toplanmıştır. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Erzurum iline bağlı bir ilçedeki dört 5. sınıf şubesinde toplam 48 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular: DSY uygulanan deney gruplarında, resmi müfredatın uygulandığı kontrol gruplarına göre nicel veri toplama araçlarından elde edilen puanlar anlamlı düzeyde yüksektir. Görüşme verileri, öğrencilerin DSY'yi öğrenmeyi kolaylaştıran, eğlenceli ve derse katılımı artıran bir yöntem olarak bulduklarını göstermiştir. Gözlem verileri de öğrencilerin sürece aktif katıldığını, başarı ve motivasyonlarının arttığını ortaya koymuştur. Sonuçlar: DSY öğrenci merkezli, etkileşimli ve deneyim temelli yapısıyla sosyal bilgiler öğretiminde başarıyı artırmakta; kalıcılığı ve motivasyonu desteklemektedir. Bu yönüyle geleneksel öğretim yaklaşımlarına etkili bir alternatif sunmaktadır. Araştırma sonuçlarına dayanarak dijital simülasyon yönteminin sosyal bilgiler öğretim programında özellikle akademik başarı, kalıcılık ve motivasyonu artırıcı bir öğretim aracı olarak daha yaygın ve planlı biçimde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effect of the Digital Simulation Method (DSM) on the academic achievement, retention of knowledge, and motivation of fifth-grade social studies students. Method: A mixed-methods approach was employed in this research. The study was designed using an embedded design aimed at supporting quantitative data with qualitative findings. Quantitative data were collected through a pre-test–post-test control group design using an Academic Achievement Test (AAT) and a Motivation Scale (MS). Qualitative data were obtained using a Semi-Structured Interview Form (SSIF) and a Structured Observation Form (SOF). The study was conducted with a total of 48 fifth-grade students from four classes in a district of Erzurum during the 2023–2024 academic year. Findings: In the experimental groups where DSM was implemented, students scored significantly higher on the AAT, Retention Test, and MS compared to the control groups where the official curriculum was applied. Qualitative data indicated that students found DSM to be more understandable, enjoyable, and engaging. Observation results further revealed that students actively participated in the learning process and demonstrated increased motivation. Conclusions: With its student-centered, interactive, and experience-based structure, DSM improved academic performance in social studies education. Furthermore, DSM enhanced both retention and student motivation. It is recommended that DSM be adapted for other subjects and grade levels, that teachers receive support in developing digital content, and that digital simulation-based teaching practices be further integrated into educational environments.