Investigation of the combustion and acoustic properties of recycled pet and glass fibre-based felts
  1. Tez No: 984838
  2. Yazar: ÖMER ZÜBEYR YIKILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Kimya Mühendisliği, Automotive Engineering, Polymer Science and Technology, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik, Elyaf, Polietilen tereftalat, Sentetik lifler, Yanma özellikleri, Acoustic, Fibre, Polyethylene terephthalate, Synthetic fibers, Combustion properties
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzemeler Ana Bilim Dalı
Özet
Akustik endüstrisi onlarca yıldır geri dönüştürülmüş, yan ürün ve yenilenebilir malzemeler kullanmaktadır. Havayla serilmiş dokunmamış kumaş malzemelerin akıllıca kullanımı sadece bertaraf edilmesi gereken malzemeleri azaltmakla kalmamış, aynı zamanda araç akustik parçalarının üretimi için çevreye olan kaynak maliyetini de düşürmüştür. Lif havayla serilmiş dokunmamış kumaş teknolojileri son birkaç yılda tam bir dönüşüm geçirmiştir. Otomotiv pazarına sunulan ilk ürünlerden bazıları, üzerlerine ağır bir kütle katmanı eklenmiş ve gürültü yalıtkanı olarak kullanılan basit kalıp kesim, iğnelenmiş elyaf bileşenleriydi. İğneli kalıp kesim ürünlere ek olarak, hava serilmiş lif bileşenler de bu ürün karışımının bir parçasıydı. Bu durum reçineli, hava ile serilen malzemelerin, HMTA içermeyen reçinelerin ve geri dönüştürülmüş epoksi polyester kullanımının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu süre zarfında yapılan diğer yenilikler, halı ve gösterge paneli parçalarında bulunan geleneksel ağır kütle katmanı ve dekuplör sistemlerinin yerini alan hafif bileşenlerin geliştirilmesine yol açtı. Bu çalışmanın amacı, araçlarda kullanılan havayla serilmiş dokunmamış kumaş izolasyon malzemelerinin yatay yanmazlık, akustik geçirgenlik kaybı ve ses soğurma katsayısını ortaya çıkarmak ve yorumlamaktır. İzolasyon malzemeleri farklı içerik ve komponent olarak belirlenmiştir. Yanmazlık, ses geçirgenlik kaybı ve ses soğurma katsayısı arasındaki ilişki incelenmiştir ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The acoustics industry has been using recycled, by-product and renewable materials for decades. The intelligent use of felt materials has not only reduced the materials that need to be disposed of, but also the resource cost to the environment for the production of vehicle acoustic components. Fiber felt technologies have undergone a complete transformation in the last few years. Some of the first products introduced to the automotive market were simple die-cut, needled fiber components with a heavy mass layer added on top and used as noise insulators. In addition to needle die-cut products, air-laid fiber components were also part of the product mix. This led to the introduction of resinous, air-laid materials, HMTA free resins and the use of recycled epoxy polyester. Other innovations during this time led to the development of lightweight components that replaced the traditional heavy mass layer and decoupler systems found in carpet and dashboard parts. The aim of this study is to reveal and interpret the horizontal incombustibility, acoustic transmission loss and sound absorption coefficient of felt insulation materials used in vehicles. The insulation materials were determined as different contents and components. The relationship between flammability, acoustic transmission loss and sound absorption coefficient was investigated and analyzed.