Avrupa açık ve uzaktan eğitim üniversitelerinin uluslararasılaşma politikaları ve uygulamaları
Internationalization policies of European open and distance teaching universities
  1. Tez No: 984843
  2. Yazar: SELİN ÇELİKBAŞ GİGANTE PARRİLLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TOPRAK, PROF. DR. ÁNGELES SANCHEZ-ELVIRA PANIAGUA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretimde uluslararasılaşma, Üniversitelerde stratejik yönetim, Açık ve uzaktan öğretim, Ulusötesi eğitim, Avrupa yükseköğretim alanı, Internationalization in higher education, Strategic management in universities, Open and distance teaching, Transnational education, European Higher Education Area
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma açık ve uzaktan yükseköğretimin stratejik yönetimi ve kalite güvence üzerinde uluslararasılaşmanın yerini ve etkilerini incelemeyi ve Avrupa açık ve uzaktan yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşma politikaları ve uygulamalarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında üniversitelerin web sitelerindeki uluslararasılaşma politika belgelerinin ve stratejik planların doküman analizi yapılmış ve Avrupa Uzaktan Öğretim Üniversiteleri Birliği'ne (European Association of Distance Teaching Universities-EADTU) üye üniversitelerin alan uzmanlarıyla yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemine dayalı çoklu durum çalışma deseni kullanılarak, sistem yaklaşımı kavramsal çerçeveyi oluşturmuş; görüşme soruları araştırmanın kuramsal temellerini oluşturan liberal kurumsalcılık ve yeni kurumsalcılık yaklaşımları ile hazırlanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, uluslararasılaşma politikalarının ve uygulamalarının yönetsel, kültürel faktörler ve açık ve uzaktan öğrenmenin doğasına uygun olarak farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, ilgili yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşma politikalarının tek bir modele dayanmadığını, kurumların kalite güvencesi ve ağ temelli iş birliği gibi ortak hedefleri paylaşmalarına rağmen, stratejik yönetim anlayışları ve kültürel bağlamlarına göre uluslararasılaşma yönelimlerinde farklılıklar gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the role and effects of internationalization on the strategic management and quality assurance of open and distance higher education, and to compare the internationalization policies and practices of European open and distance higher education institutions. Within the scope of the research, a document analysis of the internationalization policy documents and strategic plans published on universities' websites was carried out, and semi-structured interviews were conducted with field experts from universities that are members of the European Association of Distance Teaching Universities (EADTU). With a qualitative multiple case study design, the research was structured around a systems approach as its conceptual framework, and the interview questions were prepared considering the theoretical foundations of liberal institutionalism and neo-institutionalism. The findings indicate that internationalization policies and practices vary according to managerial and cultural factors, as well as the inherent nature of open and distance learning. The results reveal that the internationalization policies of the institutions concerned do not rely on a single model; although they share common goals such as quality assurance and network-based collaboration, their internationalization orientations differ depending on their strategic management approaches and cultural contexts.