İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisinde örgüt ikliminin aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediating role of organizational climate in the impact of human resource management practices on corporate sustainability and an empirical study
- Tez No: 984851
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Uygulamaları, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Örgüt İklimi, Aracılık Rolü, Human Resource Practices, Corporate Sustainability, Organizational Climate, Mediating Role
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, insan kaynakları uygulamalarının kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini ve bu ilişkide örgüt ikliminin aracılık rolünü incelemektir. Günümüz kurumlarında yalnızca finansal başarı değil, aynı zamanda çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı değerler de stratejik bir gereklilik haline gelmiştir. Bu bağlamda insan kaynakları uygulamaları, çalışan bağlılığını güçlendirmenin yanı sıra sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir rol üstlenmektedir. Örgüt iklimi ise bu sürecin etkinliğini artıran önemli bir psikososyal unsur olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda insan kaynakları yönetimi uygulamaları, kurumsal sürdürülebilirlik ve örgüt iklimi olgusu literatürden yararlanılarak derinlemesine incelenmiştir. Araştırma verileri anket yöntemi kullanılarak, 2025 yılında Ocak- Haziran tarihleri arasında, İstanbul ilinde faaliyet gösteren devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan 530 akademik ve idari kadroda görev yapan kişilere ulaşılarak toplanmıştır. Araştırma amacına uygun oluşturulan hipotezlerin verilerin analizi için SPSS 25.0 ve AMOS 24.0 programları kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi yöntemlerinden yararlanılmış; doğrulayıcı faktör analizi ile ölçeklerin geçerliliği test edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçekler; İnsan Kaynakları Uygulamaları Ölçeği, Kurumsal Sürdürülebilirlik Ölçeği ve Örgüt İklimi Ölçeği olup, her üç ölçek de yüksek düzeyde güvenilirlik göstermiştir (Cronbach Alpha değerleri 0,92-0,97 aralığında). Doğrulayıcı faktör analizleri ve yapısal eşitlik modellemesi sonuçları, modelin geçerli ve güvenilir olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma bulguları, insan kaynakları uygulamalarının kurumsal sürdürülebilirlik üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu aynı zamanda örgüt iklimini anlamlı şekilde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, insan kaynakları uygulamaları ile kurumsal sürdürülebilirlik arasındaki ilişkide örgüt ikliminin kısmi aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, üniversitelerde sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçekleştirilmesi, yalnızca insan kaynakları politikalarının geliştirilmesiyle değil, aynı zamanda güven, şeffaflık ve etik değerlere dayalı bir örgüt ikliminin tesis edilmesiyle mümkündür. Bu çalışma, insan kaynakları yönetimi ile kurumsal sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi açıklamada örgüt ikliminin dönüştürücü bir rol üstlendiğini ortaya koymakta ve literatüre teorik ve uygulamalı katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of human resource practices on corporate sustainability and the mediating role of organizational climate in this relationship. In today's organizations, not only financial success but also environmental, social, and governance-oriented values stand as strategic requirements, where. Human resource practices play a critical role in strengthening employee engagement as well as achieving sustainability goals. Organizational climate, on the other hand, is considered an important psychosocial factor that enhances the efficiency of this process. In this regard, this study examies human resource management practices, corporate sustainability, and the concept of organizational climate in depth, by drawing on the existing literature. Research data were collected through a survey method between January and June 2025; from 530 academic and administrative staff members employed at the state and foundation universities in Istanbul. To analyze the hypotheses developed in line with the research objective, structural equation modeling methods were employed using SPSS 25.0 and AMOS 24.0 software, while the validity of the scales was tested through confirmatory factor analysis. The scales used in the study included the Human Resource Practices Scale, the Corporate Sustainability Scale, and the Organizational Climate Scale, all of which demonstrated high levels of reliability (Cronbach's Alpha values ranging between 0.92–0.97). Results from confirmatory factor analyses and structural equation modeling revealed that the model was both valid and reliable. Research findings indicated that human resource practices have a positive and significant effect on corporate sustainability, and significantly influence organizational climate. Moreover, it was found that organizational climate plays a partial mediating role in the relationship between human resource practices and corporate sustainability. In conclusion, achieving sustainability goals in universities is possible not only through the development of human resource policies but also through the establishment of an organizational climate that is based on trust, transparency, and ethical values. This study reveals the transformative role of organizational climate in explaining the correlation between human resource management and corporate sustainability and contributes to literature both theoretically and practically.