Erişkin hastalarda dislipideminin uyku kalitesi ve obstrüktif uyku apne sendromu risk düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between dyslipidemia, sleep quality, and risk level of obstructive sleep apnea syndrome in adult patients
- Tez No: 984891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ZEYNEP TUZCULAR VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dislipidemiler, Uyku, Uyku apnesi, Uyku bozuklukları, Uyku başlatma ve sürdürme bozuklukları, Dyslipidemias, Sleep, Sleep Apnea Syndromes, Sleep wake disorders, Sleep initiation and maintenance disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, erişkin hastalarda dislipideminin uyku kalitesi ve obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) risk düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki bu çalışma, etik kurul onayını alındıktan sonra, İstanbul'da bir aile sağlığı merkezine başvuran 18-65 yaş arası 128 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Son üç ayda kaydedilmiş lipit profili profili (total kolesterol, trigliserit, LDL, HDL) bulunan katılımcıların sosyodemografik verileri, antropometrik ölçümleri (kilo, boy, bel ve boyun çevresi) tanımlanmıştır. Ardından katılımcılara uyku kalitesini değerlendirmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), OUAS risk düzeyini belirlemek için ise STOP-BANG anketi uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların PUKİ toplam puanı ile total kolesterol, LDL ve HDL düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak, artan trigliserit düzeyi ile uykuya dalma süresinin (uyku latansı) uzaması arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur (r=0,174, p=0,050). OUAS risk düzeyi ile lipit profili arasındaki ilişki incelendiğinde, yüksek OUAS risk grubundaki katılımcıların trigliserit düzeylerinin, düşük risk grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0,049). Ayrıca, yüksek OUAS riski olan grubun PUKİ toplam puanı (p=0,015) ve subjektif uyku kalitesi puanları (p=0,004), düşük risk grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha kötü bulunmuştur. Vücut kitle indeksi, bel ve boyun çevresi ölçümleri hem artan OUAS riski hem de bozulmuş lipit profili ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda, yüksek trigliserit düzeylerinin uykuya dalma süresini uzatabileceği görülmüştür. Artan trigliserit düzeyleri, OUAS riskinin artmasıyla anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Yüksek OUAS riskinin de daha kötü uyku kalitesi ile ilişkili olduğu teyit edilmiştir. Bu bulgular, birinci basamakta özellikle hipertrigliseridemisi olan hastaların uyku bozuklukları ve OUAS riski açısından değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the correlation between dyslipidemia and sleep quality and the risk level of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) in adult patients. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with 128 volunteer participants aged 18-65 who presented to a family health center in Istanbul. The sociodemographic data and anthropometric measurements (weight, height, waist and neck circumference) of participants, who also had a recorded lipid profile (Total Cholesterol, Triglycerides, LDL, HDL) within the last three months, were collected. Subsequently, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was administered to participants to evaluate sleep quality, and the STOP-BANG questionnaire was applied to determine the OSAS risk level. Descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Spearman correlation analysis were used in the data analysis, and a statistical significance level of p<0.05 was accepted. Findings: No significant relationship was found between the participants' PSQI total score and their total cholesterol, LDL, and HDL levels. However, a positive correlation with statistical significance was found between increased triglyceride levels and prolonged sleep latency (r=0.174, p=0.050). When the OSAS risk level and lipid profile were examined, it was determined that the triglyceride levels of participants in the high OSAS risk group were significantly higher than those in the low-risk group (p=0.049). Additionally, the PSQI total score (p=0.015) and subjective sleep quality scores (p=0.004) of the high OSAS risk group were found to be significantly worse compared to the low-risk group. Body mass index, waist and neck circumference measurements showed a significant relationship with both increased OSAS risk and impaired lipid profile. Results: In our study, it was observed that high triglyceride levels may prolong sleep latency. Increased triglyceride levels were found to be significantly associated with an increased risk of OSAS. It was also confirmed that a high OSAS risk is associated with worse sleep quality. These findings highlight the importance of evaluating patients, especially those with hypertriglyceridemia, for sleep disorders and OSAS risk in primary care.