Batum Türk Başkonsolosluğu (1921-1941)
Batumi Turkish General Consulate (1921-1941)
- Tez No: 984934
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gürcistan-Batum, Konsolosluklar, Sovyetler Birliği, Georgia-Batum, Consualfes, Soviet Union
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile 16 Mart 1921 tarihli Moskova Antlaşması ile Gürcistan hükûmetine bırakılan Batum şehrinde açılan Türk Başkonsolosluğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Karadeniz'in, Kafkasya'ya açılan kapısı Batum Limanı, Türkiye'ye serbest ticaret hakkı ve Acaristan'a özerklik verilmesi koşuluyla Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bırakılmıştır. Bunun sonucunda Batum ise Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti olarak artık bir Sovyet şehri olmuştur. Moskova Antlaşmasının imzalanmasının haberini alan Batum'daki Türk birlikleri, şehirden çekilerken bölgede bir konsolosluk heyeti bırakılmıştır. Dr. İbrahim Tali Bey'in ilk konsolos olarak atanmasıyla Batum Türk Başkonsolosluğu resmi olarak kurulmuştur. Milli Mücadele Dönemi açılan konsolosluk sadece Batum'daki Türk vatandaşların ekonomik ve sosyal haklarını korumakla görevli değil; ayrıca Sovyet yardımlarının Türkiye'ye naklinin kolaylaştırılması ve Türk-Sovyet sınırı kesin olarak belirlenene kadar sınırda çıkabilecek sorunları engelleme görevini de yerine getirmiştir. Ayrıca bu tez ile Türk vatandaşlarının Moskova ve Kars Antlaşmaları ile Türkiye'ye verilen Batum Limanı üzerinden serbest ticaret haklarından ne kadar faydalanabildikleri ortaya çıkartılmıştır. Bu araştırma Batum Türk Başkonsolosluğu'nun sosyal, ekonomik, siyasi, askeri faaliyetlerini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın sonucunda Türk-Sovyet ilişkileri sonucunda Erken Cumhuriyet Dönemi konsolosluk ilişkilerini ve bir Sovyet şehrinde Türk vatandaşlarının konumu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the establishment and activities of the Turkish Consulate General in Batumi, a city transferred to the Georgian government under the Treaty of Moscow signed on March 16, 1921. As the gateway of the Black Sea to the Caucasus, the Port of Batumi was ceded to the Georgian Soviet Socialist Republic on the condition that Turkey retained the right of free trade through the port and that the region of Adjara would be granted autonomy. Consequently, Batumi became a Soviet city and the capital of the Autonomous Republic of Adjara. Following the signing of the Treaty of Moscow, Turkish troops stationed in Batumi withdrew from the city, leaving behind a consular delegation. With the appointment of Dr. İbrahim Tali Bey as the first consul, the Turkish Consulate General in Batumi was formally established. During the Turkish National Struggle period, the consulate's role extended beyond protecting the economic and social rights of Turkish citizens in Batumi. It also facilitated the transfer of Soviet aid to Turkey and sought to prevent potential conflicts along the border until its final delimitation. Moreover, this study investigates the extent to which Turkish citizens were able to benefit from the free trade rights granted under the Treaties of Moscow and Kars through the Port of Batumi. By exploring the social, economic, political, and military functions of the Turkish Consulate General in Batumi, this research contributes to a deeper understanding of Turkish-Soviet diplomatic relations and the nature of consular affairs during the Early Republican Period. It also sheds light on the position and experiences of Turkish citizens residing in a Soviet city.