Terörizmin finansmanında kar amacı gütmeyen kuruluşların rolü: DEAŞ ve PKK terör örgütlerinin finansman yöntemleri üzerine bir inceleme
The role of non-profit organizations (NPOs) in terrorist financing: An analysis of the financing methods of DAESH and PKK terrorist organizations
- Tez No: 984935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SENCER PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Siyasal Bilimler, Public Administration, Finance, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik güvenlik, Ulusal güvenlik, Uluslararası güvenlik stratejileri, Uluslararası güvenlik yönetimi, Uluslararası terörizm, Economic security, National security, International security strategies, International security management, International terrorism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, DEAŞ ve PKK terör örgütlerinin finansman sağlamak amacıyla Kâr amacı gütmeyen kuruluşları hangi yöntem ve araçlarla istismar ettiklerini karşılaştırmalı bir bakış açısıyla ele almaktadır. Çalışmada, nitel bir araştırma yöntemi olarak vaka analizi tekniği benimsenmiş; resmî belgeler, yargı kararları, medya haberleri ve mevcut literatürden elde edilen veriler bütüncül bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın temel sorusu,“DEAŞ ve PKK terör örgütlerinin finansman sağlamak amacıyla Kâr amacı gütmeyen kuruluşları kullanmaları konusunda benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?”şeklinde belirlenmiştir. Bu soruya yanıt ararken, her iki örgütün insani yardım ya da bağış faaliyetleri görünümü altında nasıl fon topladığı, toplanan bu fonları aktarırken hangi yöntemlerden yararlandığı, ulusal ve uluslararası düzeydeki örgütsel ağlardan nasıl faydalandığı, hedef toplulukları hangi söylemlerle mobilize ettiği ve kendilerine nasıl meşruiyet alanı oluşturduğu ayrıntılı biçimde ortaya konulmuştur. Bu çalışma ile Kâr amacı gütmeyen kuruluşların terörizmin finansmanı açısından taşıdığı çok boyutlu risklerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines, from a comparative perspective, how the DAESH and PKK terrorist organizations exploit non-profit organizations (NPOs) as a means of securing financial resources, and by which methods and mechanisms they do so. In this study, the case study method has been adopted as the qualitative research approach, and data obtained from official documents, court decisions, media reports, and the existing literature have been analyzed comprehensively. The main research question of this study is defined as:“What are the similarities and differences between the ISIS and PKK terrorist organizations in using non-profit organizations to secure financial resources?”In seeking to answer this question, the study reveals in detail how both organizations collect funds under the guise of humanitarian aid or donation activities, the methods they use to transfer the collected funds, how they benefit from organizational networks at national and international levels, the narratives they employ to mobilize target communities, and how they create a sphere of legitimacy for themselves. Through this study, it is aimed to contribute to a better understanding of the multidimensional risks that non-profit organizations pose in the context of terrorist financing.