Alternatif turizm kapsamında Rize'de balıkçılık turizmi
Fishing tourism in Rize within the scope of alternative tourism
- Tez No: 984945
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN AKTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Alternatif turizm, Av turizmi, Sürdürülebilir turizm, Alternative tourism, Hunting tourism, Sustainable tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Rize, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir ve doğal güzellikleri ile tanınmaktadır. Salda Gölü gibi doğal alanlar, bölgesel ve uluslararası düzeyde önemli bir turizm potansiyeline sahiptir (Temurçin et al., 2019). Deniz turizmi, su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık gibi faaliyetler, Türkiye ekonomisi için önemli potansiyellere işaret etmektedir (Suluk, 2022). Bu bağlamda, Rize'de balıkçılık turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Rize'de balıkçılık turizminin potansiyelini artırmak için yerel halkın ve turistlerin beklentileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, gençlik turizmi potansiyeli incelendiğinde, gençlerin turizm faaliyetlerine olan ilgisi ve beklentileri değerlendirilmelidir (Değişgel & Bingöl, 2018). Aynı şekilde, kültür ve turizm arasındaki sinerji, turizm sektöründe büyüme potansiyeli yaratabilir (Göral & Tuna, 2018). Rize'nin doğal güzelliklerinin yanı sıra gastronomi turizmi potansiyeli de değerlendirilmelidir. Bölgede bulunan yerel yemeklerin ve ürünlerin gastronomi turizmi açısından önemi büyüktür (Çatir & Ay, 2018). Ayrıca, bölgenin ekoturizm potansiyeli de göz ardı edilmemelidir (Erken et al., 2019). Sonuç olarak, Rize'de balıkçılık turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi, bölgenin turizm çeşitliliğini artırarak ekonomik kalkınmasına katkı sağlayabilir. Bu doğrultuda, yerel halkın beklentileri, turist profili, gastronomi ve diğer turizm türleriyle entegrasyon gibi faktörlerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Rize is a city located in the Black Sea Region of Turkey and is known for its natural beauties. Natural areas such as Lake Salda have a significant tourism potential at regional and international level (Temurçin et al., 2019). Activities such as marine tourism, aquaculture and fisheries point to important potentials for the Turkish economy (Suluk, 2022). In this context, it is necessary to evaluate the potential of fishing tourism in Rize. In order to increase the potential of fishing tourism in Rize, the expectations of local people and tourists should also be taken into consideration. For example, when the potential of youth tourism is examined, the interest and expectations of young people in tourism activities should be evaluated (Değişgel & Bingöl, 2018). Similarly, the synergy between culture and tourism can create growth potential in the tourism sector (Göral & Tuna, 2018). In addition to Rize's natural beauties, its gastronomy tourism potential should also be evaluated. Local dishes and products in the region are of great importance for gastronomy tourism (Çatir & Ay, 2018). In addition, the ecotourism potential of the region should not be ignored (Erken et al., 2019). As a result, evaluating the potential of fishing tourism in Rize can contribute to the economic development of the region by increasing the tourism diversity of the region. In this direction, factors such as the expectations of local people, tourist profile, gastronomy and integration with other tourism types should be examined in detail.