Kadın STK'ların sosyal medya kullanımı: Güneydoğu Anadolu Bölgesi örneği
The use of social media by women's NGOs: The case of Southeastern Anatolia
- Tez No: 984948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sosyal Medya, Kadın STK'ları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Dijital Aktivizm, Political Science and Public Administration, Social Media, Women's NGOs, Southeastern Anatolia, Digital Activism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sosyal medyanın gelişimi, toplumsal etkileşim biçimlerinde önemli bir artışa yol açmış ve bunun sivil toplumun güçlenmesi üzerindeki etkileri son dönemde sosyal bilimler literatüründe geniş bir şekilde ele alınmaya başlanmıştır. Türkiye'de sivil toplumun gelişimi bağlamında kadın hareketlerinin rolü çeşitli araştırmalara konu olmuş, sosyal medyanın yükselişiyle birlikte dördüncü dalga feminizmin ortaya çıkışı da bu tartışmalarda önemli bir odak haline gelmiştir. Ancak, Türkiye açısından sosyal medyanın kadın hareketlerine etkisi üzerine yapılan çalışmalarda yerel bağlamda Güneydoğu Anadolu Bölgesi özelinde kadın STK'larının sosyal medya kullanımına ilişkin ayrıntılı bir inceleme eksikliği göze çarpmaktadır. Bu çalışma, söz konusu eksiklikten hareketle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren sekiz kadın sivil toplum kuruluşu (KADEM, KAMER, ROSA, DOGÜNKAD, MOKİD, Lider Kadın Derneği, Diyarbakır Kadın Meclisi ve Yenilenme Derneği) örneği üzerinden sosyal medyanın kadın hareketleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma sürecinde hem yarı yapılandırılmış görüşmeler hem de sosyal medya içerik analizlerinden elde edilen nitel veriler birlikte değerlendirilmiştir. Görüşmeler, sosyal medyanın kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği ve hak mücadelesine katılımını nasıl şekillendirdiğine dair önemli ipuçları sunarken, sosyal medya içerikleri bu katılımın hangi araçlarla görünür kılındığını ortaya koymaktadır. Bulgular, sosyal medyanın kadınlar arası dayanışmayı güçlendirdiğini, örgütlerin kurumsal görünürlüğünü artırdığını ve kadınların yerel kamusal alanda daha etkin rol üstlenmesine katkıda bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bölgesel kültürel normlar, mahremiyet algısı, dijital okuryazarlık farklılıkları ve dijital ortamlarda karşılaşılan olumsuz geri bildirimler, kadınların sosyal medyadaki temsiliyetini ve etkinliğini sınırlandırıcı faktörler olarak öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, sosyal medyanın Güneydoğu Anadolu'daki kadın STK'ları için nasıl dönüştürücü bir rol üstlendiğini ortaya koymaktadır. Kadın örgütlerinin dijital stratejilerini daha kapsayıcı ve bilinçli biçimde tasarlamaları, sosyal medya mecralarının eşitlikçi ve güçlendirici bir araç olarak daha etkin kullanılmasını mümkün kılacaktır. Bu yönüyle çalışma, hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de bölgedeki kadın örgütlenmelerine yönelik stratejik öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The development of social media has led to a significant increase in forms of social interaction, and its impact on the empowerment of civil society has recently gained a prominent place in social sciences literature. In the context of the development of civil society in Turkey, the role of women's NGOs has been the subject of various studies, and with the rise of social media, the emergence of the fourth wave of feminism has become a central focus of these discussions. However, within the Turkish context, there is a noticeable gap in studies addressing the use of social media by women's NGOs specifically in the local context of Southeastern Anatolia. This study aims to address this gap by examining the impact of social media on women's NGOs through the example of eight women's NGOs operating in the region (KADEM, KAMER, ROSA, DOGÜNKAD, MOKİD, Lider Kadın Association, Diyarbakır Women's Assembly, and Yenilenme Association). During the research process, qualitative data obtained from semi-structured interviews and social media content analyses were evaluated together. While the interviews provided significant insights into how social media shapes women's participation in the struggle for gender equality and rights, the content analysis revealed the tools through which this participation is made visible. The findings demonstrate that social media strengthens solidarity among women, enhances organizational visibility, and contributes to women's more active involvement in the local public sphere. Nevertheless, regional cultural norms, perceptions of privacy, differences in digital literacy, and negative feedback encountered in digital environments also act as limiting factors shaping women's representation and effectiveness in the online sphere. In conclusion, this study reveals how social media assumes a transformative role for women's NGOs in Southeastern Anatolia. Designing more inclusive and deliberate digital strategies will enable women's organizations to use social media platforms more effectively as egalitarian and empowering tools. In this regard, the study not only contributes to academic literature but also offers strategic recommendations for women's organizations in the region.