Şeyh Galib'in“Hüsn ü Aşk”adlı mesnevisinde halk edebiyatı unsurları
Elements of folk literature in Şeyh Galib's mesnevi entitled 'Hüsn ü Aşk'
- Tez No: 984989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİYE NAZLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüsn ü Aşk, halk edebiyatı, hikâye, arketip, epik yasalar, Hüsn ü Aşk, folk literature, story, archetype, epic laws
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Şeyh Galib 18. yüzyılda yaşamış Mevlevi bir şairdir. Klasik edebiyat sahasında verdiği eserleri ile edebiyat dünyasında tanınmıştır. Yaşamı boyunca içinde bulunduğu ortamlar kaleminin güçlenmesinde etkili olmuştur. Eserleri üslup ve muhteva bakımından yazıldığı dönemden itibaren dikkat çekmiştir. Şeyh Galib ve eserleri üzerine pek çok akademik çalışma yapılmış ve bu çalışmalar da farklı yönleriyle ele alınmıştır. Klasik edebiyat sahasına mensup olan Galib'in eserlerinde farklı alanlara ait unsurlar bulunmaktadır. Hüsn ü Aşk adlı mesnevisinde de çeşitli unsurlar görülmektedir. Mesnevideki halk edebiyatı unsurlarını tespit etmek ve değerlendirmek, epik yasalar ve arketipler açısından ele almak için bu çalışma yapılmıştır. Çalışmada metin merkezli analiz yöntemi kullanılmıştır. Ele alınan Hüsn ü Aşk mesnevisi halk edebiyatı unsurları bakımından incelenebilmektedir. Mesnevi nazım şeklinin hikâyelemeye uygun olmasından dolayı halk hikâyelerinin özellikleri ön planda tutularak değerlendirme yapılmıştır. Hüsn ü Aşk mesnevisinin bu değerlendirme sonucunda halk hikâyelerinin özelliklerinin çoğunu taşıdığı görülmüştür. Ayrıca mesnevide halk edebiyatının bir başka türü olan masal özellikleri de görülmüştür. Mesnevinin şekil ve muhteva özellikleri ayrı ayrı ele alınarak halk hikâyeleri ve masallara benzerliği ortaya konmuştur. Halk hikâyelerinin epizotları Hüsn ü Aşk mesnevisinde incelenmiş ve mesnevide bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca mesnevide motif incelemesi yapılarak 27 adet motif tespit edilmiştir. Çalışmanın devamında C. G. Jung'un Analitik Psikoloji çalışması olan“Arketipler”ile Axel Olrik'in“Epik Yasalar”çalışması Hüsn ü Aşk mesnevisinde incelenmiş ve değerlendirmesi yapılmıştır. Şeyh Galib'in kaleme aldığı Hüsn ü Aşk mesnevisinin klasik edebiyatın önemli eserlerinden biri olmasının yanında halk edebiyatı türlerinden halk hikâyesi ve masal, ayrıca halkbilimi kuramları, Psikoanalitik kuram ve epik yasalar bağlamında incelendiğinde halk anlatı geleneğini yansıtan bir eser olduğu görülmektedir. Halk edebiyatı çalışmalarının klasik edebiyat eserleri üzerinde de yapılabileceği kaçınılmazdır. Ayrıca halk edebiyatı ve klasik edebiyat alanları birbirinden kopuk olmayıp kültüre ait unsurlardan etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Sheikh Galib was a Mevlevi poet who lived in the 18th century. He is recognised in the literary world for his works in the field of classical literature. The environments he found himself in throughout his life played a significant role in strengthening his pen. His works have attracted attention since the period they were written, both in terms of style and content. Numerous academic studies have been conducted on Sheikh Galib and his works, and these studies have addressed different aspects of his life and work. Galib, who belonged to the classical literature sphere, incorporated elements from different fields into his works. Various elements can also be seen in his mesnevi entitled Hüsn ü Aşk. This study was conducted to identify and evaluate the elements of folk literature in the mesnevi and to examine them in terms of epic laws and archetypes. A text-centred analysis method was used in the study. The Hüsn ü Aşk mesnevi can be examined in terms of its elements of folk literature. Since the mesnevi verse form is suitable for storytelling, the evaluation was made by focusing on the characteristics of folk tales. As a result of this evaluation, it was observed that the Hüsn ü Aşk mesnevi carries most of the characteristics of folk tales. Furthermore, characteristics of fairy tales, another type of folk literature, were also observed in the mesnevi. The form and content characteristics of the mesnevi were examined separately, revealing similarities to folk tales and fairy tales. The episodes of folk tales were examined in the Hüsn ü Aşk mesnevi and found to be present in the mesnevi. Furthermore, a motif analysis was conducted on the mesnevi, identifying 27 motifs. In the continuation of the study, C. G. Jung's work on Analytical Psychology, 'Archetypes,' and Axel Olrik's work, 'Epic Laws,' were examined and evaluated in the Hüsn ü Aşk mesnevi. In addition to being one of the important works of classical literature, the Hüsn ü Aşk mesnevi, penned by Sheikh Galib, is seen to be a work that reflects the folk narrative tradition when examined in the context of folk literature genres such as folk tales and fairy tales, as well as folklore theories, psychoanalytic theory, and epic laws. It is inevitable that folk literature studies can also be conducted on classical literary works. Furthermore, the fields of folk literature and classical literature are not separate from each other but are influenced by elements belonging to culture.