Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı ergonomik risk faktörleri
Ergonomic risk factors exposed to healthcare workers
  1. Tez No: 984988
  2. Yazar: ELİF YUSRA BUYANKARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: CMDQ, Ergonomik risk faktörleri, Sağlık çalışanları, CMDQ, Ergonomic risk factors, Healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı ergonomik risk faktörlerini belirlemek ve bu risklerin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve kalitesi, çalışanların fiziksel ve psikolojik iyi oluşuyla doğrudan ilişkilidir. Ancak yoğun iş yükü, vardiyalı çalışma, tekrarlayan hareketler, uzun süre aynı pozisyonda kalma, ağır kaldırma ve uygunsuz çalışma postürleri gibi faktörler, çalışanların kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Bu durum, hem iş verimliliğini hem de çalışanların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Araştırma, Bingöl Devlet Hastanesi, Özel Mediva Tıp Merkezi ve Özel Bingöl Hastanesi'nde görev yapan 282 gönüllü sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Veriler, birey tanıtım formu ve Cornell Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıkları Anketi (CMDQ) kullanılarak toplanmış; betimsel analizler ve Ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular, farklı çalışma pozisyonlarının, mesleki deneyimin ve bireysel özelliklerin kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının sıklığı ve şiddeti üzerinde anlamlı etkileri olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, sağlık kuruluşlarında ergonomik düzenlemelerin geliştirilmesi, uygun ekipman kullanımı, personel eğitimi ve iş sağlığı güvenliği politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of identifying the ergonomic risk factors that healthcare workers are exposed to and evaluating the effects of these risks on their health. The continuity and quality of health services are directly linked to the physical and psychological well-being of employees. However, factors such as heavy workload, shift work, repetitive movements, prolonged static postures, heavy lifting, and inappropriate working postures contribute to musculoskeletal disorders among healthcare workers. This situation negatively impacts both work productivity and the quality of life of the employees. The research was involving 282 volunteer healthcare workers employed at Bingöl State Hospital, Private Mediva Medical Center, and Private Bingöl Hospital. Data were collected using a personal information form and the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ). The data were then evaluated using descriptive analyses and the Chi-square test. The findings indicated that different working positions, professional experience, and individual characteristics had significant effects on both the frequency and severity of musculoskeletal disorders. These results highlight the necessity of developing ergonomic arrangements, ensuring the use of appropriate equipment, providing staff training, and strengthening occupational health and safety policies within healthcare organizations.