Tüberküloz tanısında kullanılan real-time ve in-house PCR yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of the in-house and real-time PCR methods used in the diagnosis of tuberculosis
- Tez No: 985041
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YAKUPOĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis basil kompleks (MTBK), Artus M. tuberculosis RG, Xpert MTB/RIF Ultra, hsp65, T11-T12 DNA primeri, moleküler tanı, Mycobacterium tuberculosis bacilli complex bacilli (MTBC), Artus M. tuberculosis RG, Xpert MTB/RIF Ultra, hsp65, T11-T12 DNA primers, molecular diagnosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), TB tanısı için geliştirilen yeni PCR yöntemlerini test etmekte ve yüksek tanısal performans özelliği olanları onaylayarak rutin tanıda kullanımlarını önermektedir. Ancak, bu tür onaylı yöntemlerin pahalı oluşu onların kısıtlı kaynakları olan bölgelerde kullanımını azaltmaktadır. Bu çalışmada, klinik örneklerde Mycobacterium tuberculosis basil kompleksinin saptanmasında bir in-house PCR ve bir ticari real-time PCR kitinin etkinliğinin DSÖ tarafından önerilen TB-PCR kiti ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi TB Tanı Laboratuvarı'na 01 Ocak 2018-31 Aralık 2022 tarihleri arasında gönderilmiş örneklerden; klasik TB-tanı testleri yapılmış ve DSÖ tarafından önerilen Xpert MTB/RIF Ultra (Cepheid, USA) kitleri ile TB-PCR testi gerçekleştirilerek sonuçları raporlanmış toplam 242 klinik örnek çalışmaya dahil edildi. In-house PCR yönteminde T11-T12 primerleri, ticari real-time PCR olarak Artus® M.tuberculosis RG-PCR kiti (Qiagen, Almanya) kullanıldı. Bu iki PCR yönteminin tanısal performans değerleri DSÖ-onaylı PCR yöntemi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışılan 242 örneğin 167'si TB-pozitif, 75'i TB-negatif idi. Örneklerin 165'i DSÖ-onaylı PCR ile pozitif ve geri kalan 77'si negatif olarak saptandı. T11-T12 in-house PCR'ın, DSÖ-onaylı kit ile pozitif ve negatif örneklerdeki uyumu sırasıyla %78.72 ve %96.10 olarak saptandı. Artus real-time PCR'ın DSÖ-onaylı kit ile pozitif ve negatif örneklerdeki uyumu sırasıyla %87.23 ve %98.70 olarak bulundu. Çalışmada, in-house PCR'ın duyarlığı %71.25, özgüllüğü %97.33; Artus real-time PCR'ın duyarlılığı %74.25 ve özgüllüğü %99.40 olarak saptandı. Tartışma: Elde edilen sonuçlar, çalışılan her iki alternatif PCR yönteminin negatif örnekleri saptamada DSÖ-onaylı PCR kiti ile %93 ve üzerinde bir uyum gösterdiğini; ancak, pozitifleri saptamada örnekteki basil yüküne bağlı olarak bu uyumun %57 ila %87 arasında değişebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The World Health Organization (WHO) tests new PCR methods developed for TB diagnosis, approves some of them those with high diagnostic performance and recommends their use in routine diagnosis. However, the high cost of such approved methods reduces their use in areas with limited resources. This study aimed to compare the effectiveness of an in-house PCR and a commercial real-time PCR kit in detecting Mycobacterium tuberculosis bacillus complex in clinical samples with of the TB-PCR kit recommended by WHO. Materials and Methods: Among the samples sent to İnönü University Turgut Özal Medical Center TB Diagnostic Laboratory between 01 January 2018 and 31 December 2022; a total of 242 clinical samples, whose classical TB-diagnostic tests and TB-PCR tests were performed with Xpert MTB/RIF Ultra (Cepheid, USA) kits recommended by WHO and whose results were reported, were included in the study. T11-T12 primers were used in the in-house PCR method, and Artus® M.tuberculosis RG-PCR kit (Qiagen, Germany) was used as commercial real-time PCR. The diagnostic performance values of these two PCR methods were compared with the WHO-approved PCR method. Results: Of the 242 samples studied, 167 were TB-positive and 75 were TB-negative. 165 of the samples were detected as positive by WHO-approved PCR and the remaining 77 were negative. The concordance of T11-T12 in-house PCR with the WHO-approved kit in positive and negative samples was determined as 78.72% and 96.10%, respectively. The agreement between the Artus real-time PCR and the WHO-approved kit in positive and negative samples was found to be 87.23% and 98.70%, orderly. In the study, the sensitivity of in-house PCR was 71.25% and the specificity was 97.33%; The sensitivity of Artus real-time PCR was found to be 74.25% and the specificity was 99.40%. Discussion: The results obtained showed that both alternative PCR methods studied showed 93% and above agreement with the WHO-approved PCR kit in detecting negative samples; however, it has shown that agreement in detecting positives can range from 57% to 87%, depending on the bacillary load in the sample.