Tüketilmiş uranyum kullanılan gamagrafi cihazlarında renyum ve bileşiklerinin radyasyon zırh malzemesi olarak özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the radiation shielding properties of rhenium and its alloys as alternative shielding materials in gammagraphy devices using depleted uranium
  1. Tez No: 985112
  2. Yazar: MELİKE GÜRGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BİLGE OCAK, DOÇ. DR. ESRA UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gama radyasyonu, Gamma radiation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel radyografi uygulamalarında yaygın olarak kullanılan gamagrafi cihazlarında içerdiği radyoaktif kaynağın yaydığı radyasyonu soğurmak için tüketilmiş uranyumun zırh malzemesi olarak kullanımı oldukça yaygındır. Tüketilmiş uranyumun yüksek yoğunluğa sahip olması ve uranyum zenginleştirme proseslerinde yan ürün olarak kullanılması zırh malzemesi olarak tercih edilmesinin ana sebeplerindendir. Ancak tüketilmiş uranyumun radyoaktif madde olması, kimyasal olarak toksik olması ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çerçevesinde hem ulusal düzenleyici kurumlar tarafından hem de uluslararası alanda denetime tabi olması tüketilmiş uranyum kullanıcılarına belirli sorumluluklar ve yükümlülükler yüklemektedir. Bu kapsamda, tüketilmiş uranyuma alternatif olarak bir zırh malzemesinin geliştirilmesinin, gamagrafi cihazı kullanıcılarına kolaylık sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, tez çalışmasında tüketilmiş uranyum, renyum, ve %10 ila %50 arasında katkılı elgiloy-renyum karışımlarının radyasyon zırhlama parametrelerinden kütle azalım katsayısı, lineer azalım katsayısı, yarı değer kalınlığı, onda bir değer kalınlığı ve ortalama serbest yol değerleri XCOM veritabanı ve Phy-X bilgisayar programı kullanılarak 0,2 MeV - 2 MeV enerji aralığında hesaplanmış ve bu değerler kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlar, göz önünde bulundurulduğunda 0,2 MeV ve 2 MeV enerjilerinde tüketilmiş uranyumun (K1) MAC değerleri sırasıyla 1,298; 0,048 cm2/g; renyumun (K2) MAC değerleri sırasıyla 0,812; 0,045 cm2/g, %90 renyum - %10 elgiloy karşımının (K3) MAC değerleri sırasıyla 0,746; 0,044 cm2/g, HVL değerleri ise K1 için 0,028 ve 0,743 cm; K2 için 0,041 ve 0,739 cm; K3 için 0,049; 0,789 cm olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, yüksek enerji değerlerinde renyumun tüketilmiş uranyuma benzer değerlere sahip olduğu görülmüş olup elgiloy katkısının radyasyon zırhlamasında olumlu bir katkı sağlamadığı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, katkısız hâlde renyumun gama radyasyonu zırhlama parametrelerinin tüketilmiş uranyumla kıyaslandığında alternatif zırhlama malzemesi olarak kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In industrial radiography applications, depleted uranium is widely employed as a shielding material in gammagraphy devices to absorb the radiation emitted by their radioactive sources. Its high density and availability as a byproduct of uranium enrichment processes are the main reasons for its extensive use. However, the fact that depleted uranium is radioactive, chemically toxic, and subject to inspection by both national regulatory authorities and internationally within the framework of nuclear non-proliferation imposes certain responsibilities and obligations on depleted uranium users. Therefore, the development of alternative shielding material to replace depleted uranium would provide significant advantages for gammagraphy device operators. In this thesis, the radiation shielding parameters—mass attenuation coefficient (MAC), linear attenuation coefficient (LAC), half-value layer (HVL), tenth-value layer (TVL), and mean free path (MFP)—of depleted uranium, rhenium, and Elgiloy–rhenium composites containing 10% to 50% rhenium were calculated and compared within the photon energy range of 0.2 MeV to 2 MeV using the XCOM database and Phy-X software. The obtained results indicate that, at 0.2 MeV and 2 MeV photon energies, the MAC values are 1.298 and 0.048 cm²/g for depleted uranium (K1), 0.812 and 0.045 cm²/g for rhenium (K2), and 0.746 and 0.044 cm²/g for the 90% rhenium–10% Elgiloy composite (K3), respectively. The corresponding HVL values were determined as 0.028 and 0.743 cm for K1, 0.041 and 0.739 cm for K2, and 0.049 and 0.789 cm for K3. The results demonstrate that rhenium exhibits gamma radiation attenuation properties comparable to those of depleted uranium, particularly at higher photon energies, while the addition of Elgiloy does not significantly enhance shielding performance. Consequently, it is concluded that pure rhenium can be considered a promising alternative shielding material to depleted uranium for use in industrial radiography applications.