Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına Türkçe öğretiminde oyunun, dinleme ve konuşma becerilerine olan etkileri
The effects of games on listening and speaking skills in teaching Turkish to Turkish children living abroad
- Tez No: 985130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun temelli öğrenme, yabancı dil öğretimi, dinleme becerisi, konuşma becerisi, pedagojik uygulama, sosyal etkileşim, diğital oyunlar, Game-based learning, foreign language teaching, listening skills, speaking skills, pedagogical practice, social interaction, digital games
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçenin Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yabancı dil öğretiminde oyun kullanımının dinleme ve konuşma becerilerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Doküman analizi yöntemi kullanılarak belirlenen akademik çalışmalar detaylı olarak analiz edilmiştir.“Araştırma kapsamında, öğretim dili, yöntem, veri toplama aracı, çalışma grubu ve beceri alanları gibi başlıklar altında bulgular değerlendirilmiştir.”Elde edilen sonuçlar, oyun temelli öğretim yaklaşımlarının hem dinleme hem de konuşma becerilerini geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin özgüvenlerini artırdığı, öğrenme sürecine katılımı teşvik ettiği ve sınıf içi etkileşimi güçlendirdiği gözlemlenmiştir. Rol yapma, fiziksel etkinlikler, dijital oyunlar ve grup oyunları gibi farklı türde oyunların, dil öğreniminde çok yönlü katkılar sağladığı belirlenmiştir. Kuramsal çerçevede, Vygotsky'nin sosyal etkileşim kuramı, Krashen'in duygusal filtre hipotezi ve Long'un etkileşim hipotezi bu bulgularla örtüşmektedir. Oyunların kültürel uyarlamalarla desteklenmesi gerektiği ve öğretmenlerin teknik donanımlarının artırılmasının önem taşıdığı vurgulanmıştır. Sonuç olarak, oyunlar yalnızca eğlenceli etkinlikler değil, aynı zamanda etkili birer öğretim aracı olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of game-based learning on the development of listening and speaking skills in foreign language teaching. Through document analysis, selected academic studies were systematically reviewed and analyzed. Within the scope of the research, findings were evaluated under the categories of language of instruction, methodology, data collection tools, study groups, and skill areas. The results demonstrate that game-based instructional approaches are effective in improving both listening and speaking skills. Furthermore, it was observed that such approaches increase learners' self-confidence, encourage participation in the learning process, and strengthen classroom interaction. Various types of games—such as role-playing, physical activities, digital games, and group games—were found to provide multifaceted contributions to language learning. From a theoretical perspective, Vygotsky's social interaction theory, Krashen's affective filter hypothesis, and Long's interaction hypothesis were found to align with these findings. It was also emphasized that games should be supported with cultural adaptations and that teachers' technical competencies should be enhanced. In conclusion, games should not be considered merely as entertaining activities, but as effective pedagogical tools in language education.