Sporcularda kendiliknesnesi ihtiyacı ve algılanan sosyal destek düzeyinin savunma biçimleri ile ilişkisinin incelenmesi
Self-object needs and perceived social support in athletes: Examination of relationship with defense mechanisms
- Tez No: 985164
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Psikoloji, Sports, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Spor Psikolojisi, Sporcu Psikolojisi, Kendiliknesnesi İhtiyaçları, Algılanan Sosyal Destek, Savunma Biçimleri, Savunma Mekanizmaları, Sport Psychology, Athlete Psychology, Self-Object Needs, Perceived Social Support, Defense Styles, Defense Mechanisms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, profesyonel sporcularda kendiliknesnesi ihtiyaçları ve algılanan sosyal destek düzeylerinin savunma biçimleri ile olan ilişkisini incelemektir. Psikanalitik kuram çerçevesinde değerlendirilen bu çalışma, spor psikolojisi alanında önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Araştırma örneklemini oluşturan 326 aktif lisanslı sporcuya Kendiliknesnesi İhtiyaçları Envanteri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Savunma Biçimleri Testi (SBT-40) uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, sporcuların savunma biçimleri; yaş, cinsiyet, ilişki durumu ve spor branşı gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Bununla birlikte, algılanan sosyal destek düzeyi ile olgun savunma biçimleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Başka bir ifadeyle, regresyon analizleri sonucunda olgun savunma düzeylerinin yordayıcıları arasında kendiliknesnesi ihtiyaçlarının alt boyutları anlamlı yer tutarken; algılanan sosyal destek düzeyinin eklenmesiyle modelin açıklayıcılığı önemli ölçüde artmıştır. Sonuçlar, sporcuların performanslarını ve psikolojik dayanıklılığını etkileyen içsel süreçleri anlamada kendilik psikolojisinin ve sosyal destek sistemlerinin birlikte ele alınmasının önemine işaret etmektedir. Çalışma, sporcularda psikanalitik kuram temelli kendiliknesnesi ihtiyaçlarının savunma biçimleriyle birlikte ele alındığı ilk sistematik çalışmalardan biri olup spor psikolojisi alanına özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between selfobject needs and perceived social support levels with defense mechanisms in professional athletes. Grounded in psychoanalytic theory, this research aims to fill a significant gap in the field of sports psychology. The study sample consisted of 326 active licensed athletes who completed the Selfobject Needs Inventory, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and the Defense Style Questionnaire (DSQ-40). The findings revealed significant differences in defense mechanisms based on variables such as age, gender, relationship status, and type of sport. Additionally, a positive and significant relationship was found between perceived social support and mature defense mechanisms. In other words, regression analyses showed that the subdimensions of selfobject needs significantly predicted mature defense levels, and the inclusion of perceived social support substantially increased the explanatory power of the model. The results highlight the importance of jointly considering self psychology and social support systems to better understand the internal processes affecting athletes' performance and psychological resilience. This study is among the first systematic investigations to examine selfobject needs based on psychoanalytic theory alongside defense mechanisms in athletes, offering a unique contribution to the field of sports psychology.