Beliren yetişkinlikte psikolojik esneklik ve ilişki doyumu arasındaki ilişkide bilişsel kıskançlığın aracılık rolü
Cognitive jealousy as a mediator between psychological flexibility and relationship satisfaction in emerging adulthood
- Tez No: 985165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Kıskançlık, Psikoloji, Clinical psychology, Jealousy, Psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerde psikolojik esneklik ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide kıskançlığın aracı rolü incelenmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüş ve nicel yöntemler kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, romantik ilişki deneyimi olan 18 yaş üzeri 280 birey oluşturmuştur. Katılımcıların %73.9'u kadın ve %26.1'i erkektir. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Psikolojik Esneklik Ölçeği, Çok Boyutlu Kıskançlık Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. İstatiksel analizler IBM SPSS Statistics 26.0 programı ve PROCESS Macro eklentisi kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen bulgular, psikolojik esneklik ile ilişki doyumu arasında pozitif; kıskançlık ile hem psikolojik esneklik hem de ilişki doyumu arasında negatif ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Kıskançlık bu ilişki üzerinde kısmi bir aracı rol oynamaktadır. Bu bulgular, psikolojik esnekliğin geliştirilmesinin kıskançlıkla başa çıkma ve ilişki doyumunu artırma açısından önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the mediating role of jealousy in the relationship between psychological flexibility and relationship satisfaction among individuals in emerging adulthood. The research was conducted using a correlational survey model and quantitative methods. The sample consisted of 280 individuals over the age of 18 who had romantic relationship experience. Among the participants, 73.9% were female and 26.1% were male. Date were collected using the Demographic Information Form, the Psychological Flexibility Scale, the Multidimensional Jealousy Scale and the Relationship Satisfaction Scale. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 26.0 and the PROCESS Macro Plugin. The findings revealed a positive relationship between psychological flexibility and relationship satisfaction. Moreover, jealousy was found to plat a partial mediating role in this relationship. These results suggest that enhancing psychological flexibility may contribute significantly to coping with jealousy and increasing relationship satisfaction.