Vikinglerin Kuzey Atlantik keşifleri (860-1010)
North Atlantic explorations of Vikings (860-1010)
  1. Tez No: 985169
  2. Yazar: OZAN EREN ÜÇGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, İskandinav ülkeleri, İsveç, İzlanda, European, Scandinavian countries, Sweden, Iceland
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Norveç'te X. yüzyılda yaşanan bazı siyasi ve teknolojik gelişmeler Vikingler arasında bir göç hareketini başlattı. Buna sebep olan en önemli iki olaydan birisi gemi teknolojisindeki gelişmeler, diğeri Güzel Saçlı Harald'ın merkezîleşme politikaları gütmesidir. Bunun sonucunda jarl ismi verilen İskandinav yönetici sınıfı başta Shetland ve Faroe Adaları olmak üzere batıya doğru açılıp buralara yerleşmeye başladılar. Hemen sonrasında bir geminin rotasından çıkmasıyla İzlanda'yı keşfettiler. Buranın keşfiyle beraber yerleşim hareketi son derece hızlandı. X. yüzyılın son çeyreğinde Viking grupları bölgeye göç edip çiftlikler kurmaya başladılar. Bunu takiben Grönland, Grönland'ın hemen peşine de Kuzey Amerika'da bulunan ve Vinland olarak adlandırılan bölgeyi keşfettiler. Bunlardan Grönland iklim değişimi, Vinland ise yerlilerin yoğun saldırıları nedeniyle terk edildi. İzlanda yerleşimi ise kalıcı oldu.
Özet (Çeviri)
Certain political and technological developments in Norway during the 10th century triggered a wave of migration among the Vikings. The two most significant events that led to this were advances in shipbuilding technology and the centralization policies pursued by Harald Fairhair. As a result, the Scandinavian ruling class, known as jarls, began to expand westward, primarily to the Shetland and Faroe Islands, and settle there. Shortly thereafter, they discovered Iceland after a ship veered off course. With this discovery, the settlement movement accelerated dramatically. In the last quarter of the 10th century, Viking groups migrated to the region and began establishing farms. Following this, they discovered Greenland, and then the region in North America known as Vinland. Greenland was abandoned due to climate change, and Vinland due to intense attacks by the indigenous people. The settlement in Iceland, however, became permanent.