Ege Bölgesi'nde bir yat limanı-marina kuruluş yeri seçimi etüd çalışmaları ve modellemesi
Etude studies for the selection of a place for establishment of a marina in aegean region and its modelling
  1. Tez No: 151190
  2. Yazar: TEVFİK FİKRET KURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA YERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yatçılık, yat limam, turizm, Ege Bölgesi yatçılık faaliyetleri, izmir kıyılan, Yachting, marina, yachting facilities of Agean Region, coast of Izmir
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ill ÖZET İlk defa M.Ö.4000'li yıllarda Mısır'da firavunların, Vikinglerin gezi amaçlı kullandıkları küçük deniz vasıtaları olarak karşımıza çıkan yatlar günümüzde gündelik hayatımızın bir parçası halini almıştır. Önceleri sadece soyluların, zenginlerin ilgi duyduğu sektör insanların yaşam standartlarındaki gelişmelerle birlikte giderek yaygınlaşmıştır. Gelişimine Akdeniz kıyılarıyla başlayan yatçılık faaliyetleri sonrasında Amerika'yı ve zamanla tüm dünyayı sarmıştır. Zaman içerisinde Batı Akdeniz'de deniz kirliliğinin oluşması ve fiyatlardaki artış, yatçılar için Doğu Akdeniz'i daha cazip hale getirmeye başlamış ve böylelikle ülkemizde dünya yatçılık faaliyetlerindeki yerini almıştır. Oluşan talebi karşılamak amacıyla, özellikle Akdeniz ve Güney Ege kıyılarımızda daha yoğun olmak üzere yat limanlan bugünkü yerlerini almıştır. Ancak ülkemiz gerek sahip olduğu doğal ve tarihi zenginleri, gerekse de yatçılık faaliyetleri açısından elverişli meteorolojik ve oşinografik şartlarından yeterince istifade edememektedir. Sektöre hak ettiği ilginin verilmemesi ve geciken yatırımlar, yeterli sayıda yat limanına sahip olmamızı engellemiştir. Yatçılık faaliyetleri açısından uygun özelliklere sahip pekçok kıyılanmız, gereken ilginin gösterilemeyişi nedeniyle ülkemiz yat lıırizmine yeterince katkı sağlayamamaktadır. Bunun en bariz örneklerinden biri Kuzey Ege kıyılaranızdrr. Kuzey Ege kıyılarımız yatçılık faaliyetleri için oldukça elverişlidir. Ancak bu kıyılarımızdaki yat limam sayımızın yetersizliği nedeniyle, yatçılar için uygun bir gezi parkuru oluşmamakta bu da yatçıların bölgeye olan ilgisini azaltmaktadır. Bu çalışmada Ege Bölgesi 'nin ülkemiz yatçılık faaliyetlerine yapabileceği katkının artırılabilmesi amacıyla, bir yat limanı kuruluş yeri seçilmiş, modellenmiş ve varılan sonuçlar ekonomik analizler çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT We firstly meet with yachts in Egypt and Vikings in the years of 4000 BC, during those times, pharaohs and vikings were using yachts as small sea vehicles to make pleasure trips and nowadays yachts have been an important part of our daily life. In early times, only noble and rich families had interest in this sector, but, the sector had been widespread day by day, along with the increased life standards of human beings. Development of yachting activities started in Mediterranean Seashores and then, it spread over to America and therefrom, covered all over the world. Due to the price increases and sea-pollution that had been occurred in western Mediterranean Sea during the passing time, eastern Mediterranean Seashores have been more interesting and attractive places for yachters and accordingly, our country had also taken its place among the yachting activities. With purpose to cover the arisen demand, marinas had taken their today's places in especially and densely Mediterranean and Aegean Region of Turkey. However, both of the extremely suitable metrological and oceanographical conditions for yachting and natural and historical seeing worth places in our country cannot be used sufficiently. As a result of delayed investments and not paying sufficient attention to this sector, our country had been hindered from having sufficient number of marinas for yachting activities. From the aspect of yachting activities, even though we owe many seashores having appropriate characteristics, our country cannot provide necessary support to the yachting tourism, because of not paying the proper attention. The most obvious evidence for this fact is our northern Aegean seashores. Our northern Aegean seashores are actually very suitable places for yachting activities. However, the number of our marinas around those seashore are not sufficient, therefore there had not been formed a proper journey course for the yachters. For that reason, interest in these seashores of yachters has been decreased.Within this study, a proper place for the establishment of a marina have been selected and modeled, in order to increase the contribution of the Aegean Region for the yachting activities in our country and the obtained results have been evaluated within the frame of economical analyses.