Fen bilimleri öğretmenlerinin girişimci davranışları ve proje yaptırabilme öz-yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between science teachers' entrepreneurial behaviors and their self-efficacy in implementing projects
  1. Tez No: 985171
  2. Yazar: ÖMER KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik girişimcilik, Fen bilgisi, Fen bilgisi eğitimi, Fen bilgisi öğretimi, Uluslararası girişimcilik, Academic entrepreneurship, Science, Science education, Science teaching, International entrepreneurship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fen bilimleri öğretmenlerinin girişimci öğretmen davranışları ile proje yaptırabilme öz-yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi belirlemeye yöneliktir. Ayrıca öğretmenlerin girişimci öğretmen davranışları ve proje yaptırabilme öz-yeterlik algılarının çeşitli demografik özeliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak da çalışmanın bir diğer amacıdır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış; veri toplama süreci hem ilişkisel (korelasyonel) hem de nedensel karşılaştırmalı tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi ile ilçeye bağlı kırsal ve merkez okullarda görev yapan fen bilimleri öğretmenleri oluşturmaktadır. Kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenen örneklem, kırsal ve merkez okullarda görev yapan toplam 170 fen bilimleri öğretmeninden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Van Dam, Schipper ve Runhaar (2010) tarafından geliştirilen ve Akkaya ile Çetin (2022) tarafından Türkçeye uyarlanan Girişimci Öğretmen Davranışları Ölçeği ile Mutlu ve Yıldız-Fidan (2018) tarafından geliştirilen Proje Tabanlı Öğretime İlişkin Öz-yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler, korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon, çoklu regresyon ve bağımsız örneklemler t-testi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin girişimci davranışları ve proje tabanlı öğretime yönelik öz-yeterlik düzeylerinin çoğu demografik değişkene göre anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Cinsiyet, öğrenim durumu ve görev yapılan okulun yerleşim yeri değişkenlerine göre hem girişimcilik davranışları hem de proje tabanlı öğretim yeterlilikleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bununla birlikte, ulusal projelere katılan öğretmenlerin girişimcilik toplam puanlarının, katılmayanlara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, girişimci öğretmen davranışlarının alt boyutları ile ulusal projelere katılım durumu arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Proje tabanlı öğretimin alt boyutlarından“Planlama, Hazırlık ve Yansıtma”alt boyutu ile görev yeri değişkeni,“Uygulama ve Değerlendirme”alt boyutu ile ile kıdem yılı değişkeni arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Çalışma, yalnızca nicel verilerle sınırlı olduğundan, gelecekte karma yöntemli araştırmalarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between science teachers' entrepreneurial teacher behaviors and their self-efficacy perceptions regarding project implementation. In addition, the study seeks to determine whether teachers' entrepreneurial behaviors and their project implementation self-efficacy levels differ significantly across various demographic variables. A quantitative research design was adopted, and the data collection process was carried out within the framework of both correlational and causal-comparative survey models.The population of the research consists of science teachers working in the central and rural schools of the Siverek district of Şanlıurfa. Using a convenience sampling method, a total of 170 science teachers were included in the sample. Data were collected through the Entrepreneurial Teacher Behaviors Scale, originally developed by Van Dam, Schipper, and Runhaar (2010) and adapted into Turkish by Akkaya ve Çetin (2022), and the Project-Based Teaching Self-Efficacy Scale developed by Mutlu and Yıldız-Fidan (2018). The collected data were analyzed using correlation analysis, simple linear regression, multiple regression, and independent samples t-tests. The findings revealed that teachers' entrepreneurial behaviors and their self-efficacy levels related to project-based teaching did not show significant differences based on most demographic variables. No meaningful differences were found in relation to gender, educational attainment, or school location (urban/rural) for either entrepreneurial behaviors or project-based teaching self-efficacy. However, teachers who had participated in national scientific project programs scored significantly higher on entrepreneurial behavior compared to those who had not. Significant relationships were also identified between participation in national projects and the sub-dimensions of entrepreneurial teacher behaviors. Regarding project-based teaching, significant differences emerged in the“Planning, Preparation, and Reflection”sub-dimension based on school location, and in the“Implementation and Evaluation”sub-dimension based on years of teaching experience. As the study is limited to quantitative data, future research is recommended to incorporate mixed-method designs to provide deeper insights into the observed patterns.