Fen bilimleri öğretmenlerinin girişimcilik düzeylerine bireysel yenilikçilik düzeyleri, öz yeterlik inançları ve iş doyumlarının etkisi
The effect of science teachers' entrepreneurship levels individual innovation levels, self-efficacy beliefs, and job satisfaction
  1. Tez No: 985365
  2. Yazar: MEHMET ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, öğretmen girişimciliği, bireysel yenilikçilik, öz yeterlik, iş doyumu, Entrepreneurship, teacher entrepreneurship, ındividual innovation, self-efficacy, job satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı Fen bilimleri öğretmenlerinin girişimcilik düzeylerine, bireysel yenilikçilik düzeylerinin, öz yeterlik inançlarının ve iş doyumlarının etkisini incelemektir. Bu araştırma yapılırken öğretmenlerin cinsiyetlerinin, eğitim durumlarının, girişimcilik eğitimi alma durumlarının, hizmet yıllarının ve çalıştıkları bölgenin sosyoekonomik (SED) durumunun girişimcilik düzeylerine, bireysel yenilikçilik düzeylerine, öz yeterlik inançlarına ve iş doyumlarına etkisi de incelenmiştir. Girişimci davranışa sahip öğrenciler yetiştirilmesi düşünülen eğitim sisteminde öğretmenlerin girişimci davranışlara sahip olması gerektiğinden yola çıkarak öğretmenlerin girişimci davranışlarını etkileyen faktörlere odaklanılmıştır. İlişkisel tarama modelindeki çalışmanın örneklemini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Adana'da devlet okullarında çalışan 449 Fen Bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Fen bilimleri öğretmenlerine girişimci öğretmen davranışları ölçeği, bireysel yenilikçilik ölçeği, öğretmen öz yeterlik inançları ölçeği ve iş doyumu ölçeği uygulanmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 2025 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarında öğretmenlerin girişimci davranışlarını bireysel yenilikçilik düzeyleri ve öz yeterlik inançlarının yordadığı görülürken iş doyumları ile düşük düzeyli ilişkiye rağmen yordama durumunun olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin eğitim düzeylerindeki artışın ve girişimcilik eğitimi alma durumlarının girişimci davranışlarına ve öz yeterlik inançlarına etkisinin olduğu bulunmuştur. Hizmet yılının girişimcilik davranışların alt boyutu insiyatif almaya ve yenilikçilik alt boyutu fikir önderliğine etkisi de görülmüştür. Hizmet yılı arttıkça öğretmenlerin öz yeterlik inançları ve iş doyumları da artmaktadır. Öğretmenlerin çalıştıkları bölge SED'i girişimci davranışlarını, öz yeterliklerini ve iş doyumlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of science teachers' individual innovation levels, self-efficacy beliefs, and job satisfaction on their entrepreneurship levels. While conducting this research, the effects of teachers' gender, educational status, entrepreneurship education, years of service and socioeconomic status of the region where they work on their entrepreneurship levels, individual innovativeness levels, self-efficacy beliefs and job satisfaction were also examined. Focusing on the factors that influence teachers' entrepreneurial behavior, it was assumed that teachers must possess entrepreneurial behavior in an education system that aims to raise students with entrepreneurial behavior. The sample of the study in the relational screening model consists of 449 science teachers working in public schools in Adana during the 2023-2024 academic year. Science teachers were administered the Entrepreneurial Teacher Behavior Scale, the Individual Innovation Scale, the Teacher Self-Efficacy Beliefs Scale, and the Job Satisfaction Scale. The data obtained from the scales were analyzed using the SPSS 2025 program. The results of the study show that teachers' entrepreneurial behaviors are predicted by their individual innovation levels and self-efficacy beliefs, but there is no predictive relationship despite the low level of job satisfaction. It was found that an increase in teachers' educational levels and their participation in entrepreneurship training programs has an effect on their entrepreneurial behaviors and self-efficacy beliefs. The effect of years of service on the sub-dimension of entrepreneurial behavior related to initiative and the sub-dimension of innovation related to idea leadership was also observed. As years of service increase, teachers' self-efficacy beliefs and job satisfaction also increase. The socio-economic development (SED) of the region where teachers work affects their entrepreneurial behavior, self-efficacy, and job satisfaction.