10-13 yaş aralığındaki çocuklarda sanatla terapinin sosyal davranış üzerindeki etkililiğinin incelenmesi
An investigation into the effectiveness of art therapy on social behavior in children aged 10 to 13
  1. Tez No: 985207
  2. Yazar: GÖKÇE GÜLİZAR AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanatla Terapi, Sanatla İfade ve Destekleme Uygulamaları, Sosyal Davranış, Çocuk, Sosyal Yeterlilik, Problem Davranış, İçe Atılmış Yaşantıların Duygusal İfadesi, Art Therapy, Expressive and Supportive İnterventions Through Art, Social behavior, Child, Social Competence, Problem Behavior, Emotional Articulation of Repressed İnner Experiences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez araştırmasında sanatla terapinin 10-13 yaş aralığındaki çocukların sosyal davranışları üzerindeki etkililiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sanatla terapi, çocukların kendilerini ifade etmelerine, sözel olmayan iletişim kanallarını harekete geçirebilmelerine ve sosyal becerilerini güçlendirebilmelerine olanak sağlayan yaratıcı bir terapi tekniğidir. Yapılan araştırmada, sanatla terapi uygulamalarının çocukların sosyal yeterlilik düzeylerini ve problem davranışlarını etkileme değerlerini Okul Sosyal Davranış Ölçeği (OSDÖ) kriterleri doğrultusunda değerlendirmiştir. Araştırma, İstanbul'daki bir devlet ortaokulunda yürütülmüş ve 10-13 yaş aralığındaki 24 deney ve 18 kontrol grubundan oluşmak üzere toplam 42 ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Sanatla İfade ve Destekleme Uygulamaları (SİDU) başlığı altında tasarlanmış grup çalışmaları yürütülmüştür ve sanatla terapi tekniklerinin uygulanmasının sosyal davranış üzerindeki etkisi nicel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde SİDU'ya katılan çocukların iş birliği yapma, kendini ifade etme ve sorumluluk alma gibi sosyal yeterlilik becerileri kapsamında gözlenen özelliklerinin anlamlı düzeyde artış gösterdiği tespit edilmiştir. Sanatla terapi 10-13 yaş aralığındaki çocukların sosyal yeterliliklerini geliştiren, iç çatışmalarını simgeleştirerek dışavurmalarına ve işlemleyebilmelerine imkân tanıyan ve psiko-sosyal uyumlarını geliştiren etkili bir yöntem olarak değerlendirilmiştir. Bu araştırma, sanatla terapinin okul ortamında uygulanabilirliğine ve çocukların gelişimsel ihtiyaçlarına yönelik terapötik katkılarına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis research was aimed to observe the impact of art therapy on the social behavior of children between the ages of 10-13. Art therapy is a therapeutic technique used to aid children in using self-expression, open non-verbal communication channels as well as helping them in strengthening their social skills. In this study, art therapy techniques' impact on children's levels of social competency and problem behavior were observed in accordance to the School Social Behavior Scale [Okul Davranış Ölçeği] (OSDÖ) criteria. The research was conducted in a public school in İstanbul, Turkey with 24 middle-school students between the ages of 10-13 in the experimental group, as well as 18 participants within the control group with a total of 42 participants. For the reseerch, group activities were conducted under the label“Expression and Reinforcement Practises by Art”[Sanatla İfade ve Destekleme Uygulamaları] (SİDU), in which art therapy techniques' effects on social behavior was analyzed quantitatively. When the findings were observed, the participants who joined SİDU were shown to have shown significant improvement on their cooperation skills, self-expression and responsibility. Art therapy for children between the ages 10-13 was shown to be a method that helps improve social competency, help them express and process their inner conflicts by using symbolism. This research sheds light on how art therapy can be applied in a school setting, and how it can be used to provide help for the developmental needs of children