6-13 yaş arası öğrencilerin resimlerinde sanatsal gelişimlerini yansıtan özelliklerin Piaget'in bilişsel gelişim kuramına göre incelenmesi
Investigation of the features reflecting the artistic development of students aged 6-13 in their paintings according to Piaget's theory of cognitive development
  1. Tez No: 673397
  2. Yazar: SONAY YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KANİ ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, Piaget, Bilişsel Gelişim Kuramı, Sanatsal Gelişim, Sanatsal Özellikler, Uzamsal Özellikler, Painting, Piaget, Cognitive Development Theory, Artistic Development, Artistic Features, Spatial Features
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
YİĞİT Sonay, 6-13 Yaş Arası Öğrencilerin Resimlerinde Sanatsal Gelişimlerini Yansıtan Özelliklerin Piaget'in Bilişsel Gelişim Kuramına Göre İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2021. Araştırmada ele alınan ilk değişken eğitim türüdür. Bu değişkene bağlı olarak Piaget'in 6-13 yaş grubu çocukların bilişsel gelişimlerinde öngördüğü dönemlerin karşılaştırılması amacıyla yapılan araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni, Rahmi Akıncı İlköğretim Okulu (Malatya), Alpaslan İlköğretim Okuluna (Malatya) devam etmekte olan 150 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı, 6-13 yaş aralığındaki öğrencilerin yaptıkları resimlerdir. Tüm öğrencilere aynı resim konusu verilmiştir. Bu konu verilirken çizim süresince çocuğa hiçbir şekilde müdahale edilmemiştir. Şema öncesi dönemde (6-7 yaş) incelenen resimlerde 1. ve 2. uzmanın gözlemine göre düzlem etkisi %29,37-26,49, tamamlama etkisi %23,78-23,84, saydamlık etkisi %3,5-3,97, boy hiyerarşisi %9,09-15,89, yüzen şekiller %11,19-7,95, kaba form %23,08-21,85 olarak belirlenmiştir. Şematik Dönemde (7-9 yaş) incelenen resimlerde 1. ve 2. uzmanın gözlemine göre taban çizgisi %35,19-32,41, maskeleme %9,26-11,03, karışık boyutlandırma %26,85-15,86, boşlukta saydamlık %6,48-11,03, kaba formlar %22,22-29,66 olarak tespit edilmiştir. Gerçekliğin doğuşu dönemde (9-13 yaş) incelenen resimlerde 1. ve 2. uzmanın gözlemine göre çok yönlü taban çizgisi %21,05-26,80, perspektif sorunu %40,79-43,30, ışık gölge %5,26-0, çok yönlü görüş %32,89-29,9 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Lowenfeld'in Resimsel Gelişim Evreleri Kuramı ve Piaget'nin zihinsel Gelişim Evreleri kuramı ile eşleştirilerek hazırlanmış Gelişim Evreleri kriterleri dikkate alındığında, şema öncesi dönem, şematik dönem ve gerçekliğin doğuşu dönemine ait öğrencilerin sanatsal-uzamsal ve bilişsel gelişim özelliklerini çizimlerine kayda değer oranda yansıttıklarını sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
YİĞİT Sonay, Examination of the Features Reflecting the Artistic Development of the Art of Students Between 6-13, According to Piaget's Cognitive Development Theory, Master Thesis, Sivas, 2021. The first variable considered in the study is the type of education. Based on this variable, the research conducted to compare the periods predicted by Piaget in the cognitive development of children aged 6-13 is a descriptive research in the screening model, which is one of the quantitative research methods. The universe of the research consists of 150 students attending Rahmi Akıncı Primary School (Malatya), Alpaslan Primary School (Malatya). The data collection tool in the research is the pictures made by the students between the ages of 6-13. All students were given the same subject of painting. While giving this subject, the child was not interfered in any way during the drawing. According to the observation of the 1st and 2nd experts, the plane effect is 29.37-26.49%, the completion effect is 23.78%-23.84%, the transparency effect is 3.5-3%, in the pictures examined in the pre-schematic period (6-7 years). 97, height hierarchy was determined as 9.09-15.89%, floating shapes 11.19-7.95%, rough form 23.08%-21.85%. According to the observations of the 1st and 2nd experts, the baseline was 35.19-32.41%, the masking was 9.26-11.03%, the mixed sizing was 26.85-15.86%, in the pictures examined in the Schematic Period (7-9 years old), transparency in the void was determined as 6.48%-11.03%, and rough forms as 22.22-29.66%. According to the observations of the 1st and 2nd experts in the paintings examined during the birth of reality (9-13 years old), the multi-directional baseline is 21.05-26.80%, the perspective problem is 40.79-43.30%, the light shadow is 5.26%- 0, omnidirectional vision was determined as 32.89%-29.9%. As a result of the research, when the Developmental Stages criteria prepared by matching Lowenfeld's Pictorial Developmental Stages Theory and Piaget's Mental Developmental Stages theory are taken into consideration, it is seen that the students of the pre-schema, schematic stage and the birth of reality period reflect the artistic-spatial and cognitive developmental characteristics of the students in their drawings to a significant extent. conclusion has been reached.