Çocuk acil servisine başvuran çocuklarda stresi azaltmada kağıt telkari ve akvaryum balığı etkinliğinin değerlendirilmesi; randomize kontrollü çalışma
Evaluation of paper filigree and aquarium fish activities in reducing stress among children admitted to the pediatric emergency department a randomized controlled trial
- Tez No: 985230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Acil Servisi, Dikkati dağıtma yöntemleri, Kaygı, Korku, Psikolojik iyi oluş, Anxiety, Distraction methods, Fear, Pediatric Emergency Department, Psychological well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, acil servis ortamının çocuklar ve ebeveynler üzerindeki olumsuz psikolojik etkilerini azaltmada dikkat dağıtma temelli iki yöntemin (kağıt telkâri yapma ve akvaryum balığı izleme) etkililiğini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, 2023–2024 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Çocuk Acil Servisi'nde gerçekleştirilmiş, tek merkezli, randomize kontrollü ve deneysel bir tasarıma sahiptir. Çalışmaya 6–12 yaş aralığında rastgele seçilmiş toplam 90 çocuk ve ebeveynleri dahil edilmiştir. Katılımcılar; kağıt telkâri grubu (n=30), akvaryum balığı izleme grubu (n=30) ve kontrol grubu (n=30) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına müdahale öncesi ve müdahale sonrası ölçekler uygulanmış; veri toplama aracı olarak Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (Çocuklar için), Çocuk Korku Ölçeği ve Stirling Çocukların İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Her iki yöntemin de çocukların korku düzeylerini anlamlı biçimde azalttığını ve psikolojik iyi oluşlarını artırdığını göstermiştir (p<0,001). Ayrıca, kağıt telkâri uygulamasının çocukların aktif katılımını ve kontrol duygusunu artırarak öz düzenleme becerilerini desteklediği, akvaryum balığı izlemenin ise özellikle durumluk kaygıyı azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir (p=0,007). Bununla birlikte, sürekli kaygı düzeylerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Acil servis ortamında uygulanan dikkat dağıtma temelli bu iki yöntem, çocukların duygusal durumlarını olumlu yönde etkileyerek psikolojik iyi oluşlarını artırmakta ve korku düzeylerini azaltmaktadır. Özellikle kağıt telkâri yöntemi, literatüre yenilikçi bir katkı sunarken; akvaryum balığı izleme yöntemi de kolay uygulanabilir ve etkili bir strateji olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of two distraction-based methods -paper quilling and aquarium fish observation- in reducing the negative psychological effects of the emergency department environment on children and their parents. Materials and Methods: This single-center, randomized controlled experimental study was conducted between 2023 and 2024 in the Pediatric Emergency Department of Pamukkale University. The study included a total of 90 randomly selected children aged 6–12 years and their parents. Participants were divided into three groups: the paper quilling group (n=30), the aquarium fish observation group (n=30), and the control group (n=30). Pre- and post-intervention measurements were administered to both the experimental and control groups. Data were collected using the State-Trait Anxiety Inventory for Children, the Children's Fear Scale, and the Stirling Children's Well-being Scale. Results: Both methods significantly reduced children's fear levels and improved their psychological well-being (p<0.001). The paper quilling activity enhanced children's sense of control and self-regulation skills through active participation, whereas aquarium fish observation was particularly effective in reducing state anxiety (p=0.007). However, no significant difference was found among the groups regarding trait anxiety levels (p>0.05). Conclusion: These two distraction-based interventions applied in the emergency department positively influenced children's emotional states by increasing psychological well-being and reducing fear levels. The paper quilling method provides an innovative contribution to the literature, while aquarium fish observation stands out as an easily applicable and effective strategy.