Geriatrik bireylere uygulanan nöromusküler egzersiz ve su içi egzersiz programlarının düşme ve fiziksel performans sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the effects of neuromuscular and aquatic exercise programs on falls and physical performance in geriatric individuals
  1. Tez No: 985231
  2. Yazar: ÖZÜM ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Düşme, Fiziksel Performans, Geriatrik Rehabilitasyon, Nöromusküler Egzersiz, Su İçi Egzersiz, Yürüme, Aquatic Exercise, Fall, Gait, Geriatric Rehabilitation, Neuromuscular Exercise, Physical Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, geriatrik bireylere uygulanan nöromusküler egzersiz (NE) ve su içi egzersiz (SE) programlarının düşme ve fiziksel performans parametreleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, 65 yaş ve üzeri, aktif ve bağımsız 46 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) Kısa Form ve yaş kriteri temel alınarak blok randomizasyon yöntemi ile rastgele olarak NE (n=22) ve SE (n=24) gruplarına ayrıldı. Her iki grup, haftada iki gün, 12 hafta belirlenen egzersiz programlarına katıldı. Egzersiz programları öncesi ve sonrası ağrı (Geriatrik Ağrı Ölçeği, GAÖ), yürüme (Optik yürüme analiz sistemi), aerobik kapasite (6 Dakika Yürüme Testi, 6 DYT), alt ekstremite kas gücü ve fonksiyonel kapasite (30 sn Otur Kalk Testi), dinamik denge (Dört Adım Kare Testi), fonksiyonel denge (Berg Denge Ölçeği), düşmeye karşı koruma davranışları ve farkındalık düzeyleri (Yaşlılar İçin Düşme Davranışları Ölçeği) değerlendirildi. Bulgular: Grup içi değerlendirmelerde hem NE hem de SE gruplarında alt ekstremite kas kuvveti, fonksiyonel kapasite ve dinamik dengede anlamlı gelişme gözlenirken (p<0,05), yalnızca NE grubunda ağrı düzeyinde azalma ve aerobik kapasitede anlamlı iyileşme elde edildi (p<0,05). Gruplar karşılaştırıldığında; ilk ölçümde dinamik denge, ikinci ölçümde düşmeye karşı korunma davranışlarında (toplam skor, bilişsel uyum, güvenli hareket ve dikkat) NE grubu lehine, ağrı düzeyinde ilk ölçümde SE grubu lehine anlamlı fark saptandı (p <0,05). Yürüme ve aerobik kapasite, alt ekstremite kas kuvveti ve fonksiyonel kapasite ve fonksiyonel denge bulgularında iki grup arasında farklılık yoktu (p>0,05). Sonuç: Nöromüsküler egzersiz ve su içi egzersiz programlarının her ikisi de fiziksel olarak aktif yaşlı bireylerde dinamik dengeyi, alt ekstremite kas kuvveti ve fonksiyonel kapasiteyi benzer düzeyde geliştirmiştir. Bu bulgular, her iki egzersiz protokolünün aktif ve bağımsız geriatrik bireylerde koruyucu sağlık uygulamalarında güvenli, etkili yaklaşımlar olarak kullanılabileceğini ve geriatrik popülasyona özgü yapılandırılmış programlar için gelecek çalışmalara referans oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effects of neuromuscular exercise (NE) and aquatic exercise (AE) programs on fall-related outcomes and physical performance parameters in geriatric individuals. Materials and Methods: A total of 46 active and independent adults aged 65 years and above were included in the study. Based on their age and scores from the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) Short Form, participants were randomly assigned using block randomization into either the Neuromuscular Exercise (NE) group (n=22) or the Aquatic Exercise (AE) group (n=24). Both groups participated in their respective exercise programs three times per week for 12 weeks. Pre- and post-intervention assessments included pain (Geriatric Pain Measure), gait (Optical gait analysis system), aerobic capacity (6-Minute Walk Test), lower extremity muscle strength and functional capacity (30-Second Chair Stand Test), dynamic balance (Four Square Step Test), functional balance (Berg Balance Scale), and fall-prevention behaviors and awareness levels (Falls Behavioral Scale for the Elderly). Results: Both groups demonstrated significant improvements in gait, lower extremity muscle str In the within-group analyses, significant improvements were observed in lower extremity muscle strength, functional capacity, and dynamic balance in both the NE and SE groups (p<0.05), whereas a significant reduction in pain and a significant improvement in aerobic capacity were observed only in the NE group (p<0.05). Between group comparisons dynamic balance at the first measurement and fall prevention behaviors (total score, cognitive adaptation, safe movement, and attention) at the second measurement were significantly better in favor of the NE group, while pain levels were significantly lower in the SE group at the first measurement (p <0.05). However, no significant between-group differences were found in gait and aerobic capacity, lower extremity muscle strength and functional capacity, or functional balance outcomes (p> 0.05). Conclusion: Both neuromuscular exercise and aquatic exercise programs similarly improved dynamic balance, lower extremity muscle strength, and functional capacity in physically active older adults. These findings indicate that both exercise protocols can be safely and effectively used as preventive health interventions in active and independent older adults, and may serve as a reference for future studies aimed at developing structured programs tailored to the geriatric population.