Rektum kanserlerinde neoadjuvan tedavi sonrası klinik tam yanıt hastalarda cerrahi tedavi ve bekle-gör stratejisinin onkolojik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of oncological outcomes of surgical treatment and the watch and wait strategy in rectal cancer patients with clinical complete response after neoadjuvant therapy
  1. Tez No: 985236
  2. Yazar: VUGAR RZAYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK KIVILCIM UPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bekle-gör, klinik tam yanıt, lokal ileri rektum kanseri, neoadjuvan kemoradyoterapi, Clinical complete response, neoadjuvant chemoradiotherapy, locally advanced rectal cancer, watch-and-wait
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Lokal ileri rektum kanserlerinde neoadjuvan tedavi, tümör regresyonu ve lokal kontrolü artırarak bazı hastalarda klinik tam yanıt elde edilmesini sağlamaktadır. Bu hastalarda cerrahi yerine organ koruyucu bekle-gör yaklaşımı giderek daha fazla gündeme gelmekte, ancak uzun dönem onkolojik sonuçlar hala tartışmalıdır. Bu çalışmada neoadjuvan tedavi sonrasında klinik tam yanıt elde eden rektum kanseri hastalarında bekle-gör stratejisinin, cerrahi yaklaşımla karşılaştırıldığında onkolojik etkinlik ve güvenlik açısından değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2016–2024 yılları arasında rektum kanseri tanısı alan ve lokal ileri evre olduğu değerlendirilerek neoadjuvan tedaviye yönlendirilen hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalar cerrahi ve bekle-gör olmak üzere iki gruba ayrıldı. Cerrahi gruba rezeksiyon uygulanan ve nihai patoloji raporunda patolojik tam yanıt (pCR) saptanan hastalar; Bekle-gör grubuna ise endoskopik ve radyolojik incelemelerle klinik tam yanıt (cCR) olarak değerlendirilen hastalar dahil edildi. Çalışmanın primer sonlanım noktaları genel sağkalım (OS) ve hastalıksız sağkalım (DFS); sekonder sonlanım noktaları ise lokal yeniden büyüme ve uzak metastaz oranları olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 95 hastanın 51'i cerrahi, 44'ü ise bekle-gör grubunda yer aldı. Bekle-gör grubundaki hastalar daha ileri yaştaydı ve erkek cinsiyeti daha baskındı . Median takip süresi bekle-gör grubunda 42.6 ay, cerrahi grubunda ise 38.6 ay olarak hesaplandı. Bekle-gör grubunda lokal yeniden büyüme oranı %16 idi. Üç yıllık genel sağkalım oranları bekle-gör ve cerrahi gruplarında sırasıyla %86 ve %82.1 olup, beş yıllık genel sağkalım oranları %72 ve %79 idi. Gruplar arasında genel sağkalım açısından anlamlı fark izlenmedi (p=0.689). Üç yıllık hastalıksız sağkalım oranları bekle-gör ve cerrahi için sırasıyla %90 ve %89 beş yıllık hastalıksız sağkalım oranları ise %81.6 ve %85.7 olarak bulundu; iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.844). Uzak metastaz gelişimi her iki grupta da benzerdi (p=0.65). Sonuç: Neoadjuvan tedavi sonrası klinik tam yanıt elde eden rektum kanseri hastalarında bekle-gör yaklaşımının genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım açısından cerrahi tedaviyle benzer sonuçlar sunduğu saptandı. Bekle-gör grubunda lokal yeniden büyüme oranı daha yüksek olmakla birlikte, çoğu olgu kurtarma cerrahi ile başarılı şekilde tedavi edilmiş ve uzun dönem onkolojik sonuçlar olumsuz etkilenmemiştir. Bu bulgular, bekle-gör stratejisinin uygun seçilmiş hastalarda güvenli ve etkili bir organ koruyucu seçenek olabileceğini desteklemektedir
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In locally advanced rectal cancer, neoadjuvant therapy enhances tumor regression and improves local control, resulting in a clinical complete response in a subset of patients. In such cases, the organ-preserving watch-and-wait approach has gained increasing attention as an alternative to surgery; however, its long-term oncologic outcomes remain controversial. In this study, we aimed to evaluate the oncologic efficacy and safety of the watch-and-wait strategy compared with surgical management in rectal cancer patients who achieved a clinical complete response after neoadjuvant therapy. Materials and Methods: Patients diagnosed with rectal cancer at Marmara University Pendik Training and Research Hospital between 2016 and 2024 who were considered to have locally advanced disease and were therefore referred for neoadjuvant treatment were retrospectively analyzed. Patients who met the inclusion criteria were divided into two groups: surgery and Watch-and-Wait. The surgery group consisted of patients who underwent resection and were reported to have a pathological complete response (pCR) in the final pathology. The watch-and-wait group included patients who were determined to have a clinical complete response (cCR) based on endoscopic and radiological assessments. The primary endpoints of the study were overall survival (OS) and disease-free survival (DFS), while the secondary endpoints were local regrowth and distant recurrence rates. Results: Of the 95 patients included in the study, 51 were managed surgically and 44 were followed with a watch-and-wait strategy. Patients in the watch-and-wait group were older, and male predominance was more pronounced in this cohort. The median follow-up duration was 42.6 months in the watch-and-wait group and 38.6 months in the surgical group. The local regrowth rate in the watch-and-wait group was 16%. The 3-year overall survival rates were 86% for watch-and-wait and 82.1% for surgery, while the corresponding 5-year overall survival rates were 72% and 79%, respectively; no statistically significant difference was observed between the groups (p = 0.689). The 3-year disease-free survival rates were 90% for watch-and-wait and 89% for surgery, and the 5-year disease-free survival rates were 81.6% and 85.7%, respectively, with no significant difference detected (p = 0.844). Distant metastasis rates were comparable between the two groups (p = 0.65). Conclusion: It was determined that the watch-and-wait approach provides overall survival and disease-free survival outcomes comparable to surgical treatment in rectal cancer patients who achieved a clinical complete response following neoadjuvant therapy. Although the rate of local regrowth was higher in the watch-and-wait group, most cases were successfully managed with salvage surgery, and long-term oncologic outcomes were not adversely affected. These findings support that the watch-and-wait strategy may represent a safe and effective organ-preserving option in appropriately selected patients.