Lokal ileri rektum kanserlerinde neoadjuvan radyoterapi ile cerrahi arasında geçen sürenin klinik, patolojik ve onkolojik sonuçlar üzerine etkileri
  1. Tez No: 712184
  2. Yazar: KHAYAL ASLANOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ EMRE ATICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal ileri rektum kanseri, neoadjuvan kemoradyoterapi, bekleme süresi, interval
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Lokal ileri rektum kanserlerinde neoadjuvan tedavi ile cerrahi tedavi arasındaki en uygun bekleme süresinin ne olduğu konusu hala tartışmalıdır. Bu çalışmada, farklı bekleme sürelerinin, klinik, patolojik ve onkolojik sonuçlar üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim dalında, Ocak 2014 ile Aralık 2018 arasında neoadjuvan tedavi sonrası ameliyat edilen orta ve aşağı yerleşimli lokal ileri rektum kanseri hastaların sonuçları retrospektif olarak incelendi. Neoadjuvan tedavi ile cerrahi rezeksiyon arasında geçen bekleme süresi baz alınarak hastalar üç grupta (≤ 7 hafta, 8-10 hafta, 11 hafta ≤ ) değerlendirildi. Gruplar arasında klinik, patolojik ve üç yıllık onkolojik (lokal nüks, uzak metastaz, hastalıksız sağkalım, genel sağkalım) sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Toplamda 139 hastanın sonuçları retrospektif olarak incelendi. Hastaların ortalama yaşı 58.9±12 olup, %59,7 (83/139) erkek idi. Postoperatif komplikasyon %36 (50/139) hastada izlenmiş olup grup 1 de %41,7 (24/51), grup 2 de %26,7 (12/45), grup 3 de %32,6 (14/43) olarak saptandı. Postoperatif komplikasyonlar Clavien-Dindo sınıflamasına (C-D) göre incelendiğinde, hastaların 94'ünde (%67,6) C-D I, 36'sında (%25,9) C-D II medikal tedavi ile takip gerekiten komplikasyonlar saptandı. Gruplar arasında postoperatif komplikasyonlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p=0.099). Gruplar ikili olarak karşılaştırıldığında ise grup 1 de komplikasyon oranı grup 2 den istatistiksel olarak anlamlı derece yüksek izlenmiştir (p=0.049). Çalışmamızda patolojik tam yanıt oranı %14,4 (20/139) olarak bulundu. Ortanca takip süresi 49,5 ay'dı, %8,8 (12/136) hastada lokal rekürrens, %22,1 (30/136) hastada uzak metastaz geliştiği saptandı. Gruplar arasında lokal rekürens ve uzak metastaz açısından istatistiksel anlamlı fark izlenmedi (sırasıyla p=0,98; p=0,43). Üç yıllık hastalıksız sağ kalım ve genel sağ kalım açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (sırasıyla p=0,3; p=0,8). Sonuç: On hafta ve üzeri bekleme süresine sahip hastalarda patolojik yanıt oranlarının artmadığı buna karşın TME kalitesinin negatif yönde etkilendiği saptandı. Postoperatif komplikasyon ve sfinkter koruyucu cerrahi oranları göz önüne alındığında en optimal intervalin 8-10 hafta olması gerektiği bulundu. Üç yıllık onkolojik sonuçlar açısından gruplar arasında fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The optimal waiting period between neoadjuvant treatment and surgical treatment in locally advanced rectal cancers is still controversial. In this study, we aimed to investigate the effects of these different waiting periods on clinical, pathological and oncological outcomes after neoadjuvant treatment. Methods: The results of patients who underwent radical resection after neoadjuvant chemoradiotherapy treatment for middle and lower localized locally advanced rectal cancer at Marmara University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, between January 2014 and December 2018, were retrospectively analyzed. Patients with different waiting times between neoadjuvant treatment and surgical treatment were evaluated in three groups (≤ 7 weeks, 8-10 weeks, 11 weeks ≤ ). Clinical, pathological, and 3-year oncological (local and distant recurrence, disease-free survival, overall survival) outcomes were investigated between groups. Results: In total, the results of 139 patients were analyzed retrospectively. The mean age of the patients was 58.9±12 years and 59.7% (83/139) were male. In total, postoperative complications were observed in 36% (50/139) patients, followed by 41.7% (24/51) in group 1, 26.7% (12/45) in group 2 and 32.6% (14/43) in group 3. While there was no statistically significant difference between the groups (p=0.099), the complication rate was statistically significantly higher in group 1 compared to group 2 (p=0.049). When postoperative complications were analyzed according to the Clavien-Dindo classification (C-D), 94 (67.6%) of the patients had C-D I and 36 (25.9%) C-D II complications requiring medical treatment. The overall pathological complete response rate was 14.4% (20/139). The median follow-up period was 49.5 months and total of 8.8% (12/136) local recurrens and 22.1% (30/136) distant metastases developed during the follow-up process. There was no statistically significant difference between the groups in terms of local recurrence and distant metastasis (p=0.98; p=0.43, respectively). There was no statistically significant difference between the groups in terms of 3 years of disease-free survival and overall survival (p=0.3; p=0.8, respectively). Conclusion: While long-term waiting time does not make a difference in the comlete pathological response rates, TME quality rate negatively affects. The optimal period for postoperative complications and sphincter preserving surgery is a waiting period of 8-10 weeks. The waiting time between treatments were not significantly affected of the 3-year oncological outcomes. Key words : Locally advanced rectal cancer, neoadjuvant chemoradiotherapy, waiting period, interval.