Adrenal kitle sebebiyle opere edilen hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksinin diagnostik rolü ve uygulanan cerrahi yaklaşım tipinin immün yanıta etkisi
The diagnostic role of the systemic immune-inflammation index and the impact of surgical approach on immune response in patients undergoing surgery for adrenal masses
- Tez No: 985255
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN SARI, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA MATLIM ÖZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Adrenal kitle, Minimal İnvaziv Cerrahi, Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi, Adrenal mass, Minimally Invasive Surgery, Systemic Immune Inflammation Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Her cerrahi girişim kontrollü bir travma etkisine sahip olup konak immünitesinde proinflamatuar ve anti inflamatuar değişikliklere neden olmaktadır. Son yıllarda popülerliği artan ve çok çalışmaya konu sistemik immün inflamasyon indeksi(SII)'nin tümör inflamasyonu ile anti tümör immün fonksiyonları arası dengeyi yansıttığı ve bu sayede konak immün durumunu tutarlı bir şekilde gösterdiği öne sürülmektedir. Adrenal kitle sebebiyle opere edilen hastalarda sistemik immün yanıtın bir göstergesi olan sistemik immün inflamasyon indeksini(SII) kullanarak; hastalık etyolojisi ve yapılan cerrahi türünün(açık, laparoskopik, robotik) sistemik immün yanıt üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya 2020-2025 yılları arasında adrenal kitle sebebiyle İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde opere edilen 176 hastadan 144 tanesi dahil edildi. Preoperatif SII değeri için preoperatif hazırlıklarında çalışılan hemogram sonucu, postoperatif SII değeri için ise postoperatif 12. saatte alınan hemogram sonucu kullanıldı. Hastalar preoperatif tanı, patoloji sonucu ve uygulanan cerrahi türüne göre sınıflandırıldı. Veriler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 144 hastanın 107 tanesi kadın, 37 tanesi erkekti. Hastaların yaşı 21 ile 74 arasında olup, genel yaş ortalaması 50±10.81 olarak hesaplandı. Olguların %50,7'sinde en az bir ek hastalık mevcut olup, bunlar arasında en sık görülen hipertansiyon (%46,5) olarak kaydedildi. Preoperatif tanı grupları incelendiğinde Cushing, Conn ve feokromasitoma; hormon üretmeyen kitlelere göre görece daha yüksek bir SII ortalamasına sahip olsa da bu gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Patoloji sonucu karsinom olan hastalar diğer hastalara göre sayısal olarak daha yüksek preoperatif SII değerine sahip olsa da anlamlı fark elde edilmedi. Robotik cerrahi grubu diğer 2 gruba göre daha düşük postoperatif SII değerine sahipti(p<0.001). Açık cerrahi grubunda ise diğer gruplara göre daha yüksek SII değerleri elde edildi. Sonuç: Çalışmamız kolay ulaşılabilir, ucuz, invaziv olmayan ve son yıllarda popülerliği artan bir immün belirteç olan SII kullanarak adrenal bez cerrahisinde ix minimal invaziv yöntemlerin özellikle de robotik cerrahinin; daha az immün yanıt oluşturan bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Every surgical intervention exerts a controlled traumatic effect and induces both pro-inflammatory and anti-inflammatory alterations in host immunity. The Systemic Immune-Inflammation Index (SII), which has gained increasing popularity in recent years, has been proposed to reflect the balance between tumorassociated inflammation and anti-tumor immune responses, thereby providing a consistent representation of the host's immune status. In this study, we aimed to evaluate the effect of disease etiology and the type of surgery (open, laparoscopic, robotic) on the systemic immune response in patients undergoing adrenal surgery, using the SII as an indicator of systemic immune activation. Methods: Among 176 patients who underwent surgery for adrenal masses at the General Surgery Department of Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between 2020 and 2025, 144 were included in the study. Preoperative SII values were calculated using hemogram results obtained during preoperative evaluation, while postoperative SII values were derived from hemogram results collected at the 12th postoperative hour. Patients were classified based on preoperative diagnosis, final pathology, and surgical approach. Data were analyzed retrospectively. Results: Of the 144 patients included, 107 were female and 37 were male. The mean age was 50±10.81 years, ranging from 21 to 74. At least one comorbidity was present in 50.7% of the cases, with hypertension being the most common (46.5%). Although patients with Cushing's syndrome, Conn's syndrome, and pheochromocytoma demonstrated relatively higher mean preoperative SII values compared to non-functioning adrenal masses, no statistically significant difference was observed between the groups. Patients with carcinoma had numerically higher preoperative SII levels compared to others; however, this difference did not reach statistical significance. The robotic surgery group exhibited significantly lower postoperative SII values compared with the other two groups (p < 0.001), whereas the open surgery group demonstrated the highest postoperative SII levels. xi Conclusion: Our study shows that the SII—an easily accessible, inexpensive, non-invasive, and increasingly recognized immune marker—indicates that minimally invasive techniques, particularly robotic surgery, are associated with a reduced immune response in adrenal gland surgery.