Floresein-fonksiyonel stirenik kopolimerin sentezi karekterizasyonu ve sensör uygulamaları
Synthesis, characterization and sensor applications of fluorescein-functional styrenic copolymer
  1. Tez No: 985262
  2. Yazar: RECEP AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT GÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Floresein, Stiren, Sensör, Fonksiyonel polimer, Fluorescein, Styrene, Sensor, Functional Polymer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzemeler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, floresans aktif floresein yan gruplarına sahip stiren temelli bir kopolimer sentezlendi ve nitroaromatik bileşiklere karşı kimyasal sensör olarak kullanıldı. Nitroaromatik bileşikler madencilik çalışmaları ve çeşitli endüstriyel faaliyetler sonucunda sucul ortama ve toprağa karışmaktadır. Bu bileşikler, çevresel etkenlere ve mikrobiyal parçalanmaya sol derece dirençli olmalarından dolayı onlarca yıl doğada bozulmaya uğramadan kalabilmektedirler. Bunun yanında, birçok nitroaromatik bileşik kanserojen ve mutajenik olarak sınıflandırılmaktadır. Floresein yan gruplarına sahip floresans aktif polimer üç aşamalı bir sentez prosedürü ile sentezlendi. İlk olarak, stiren ve vinilbenzil klorür monomerlerinin nitroksi ortamlı polimerizasyonu ile klorür fonksiyonel yan gruplarına sahip bir kopolimer (P1) hazırlandı. İkinci aşamada, polimerin (P1) klorür yan grupları ile sodyum azidür arasında gerçekleştirilen reaksiyon sonucunda azidür yan gruplarına sahip kopolimer (P2) elde edildi. Son aşamada, P2 kopolimerinin azidür yan grupları ile floresein türevi bileşiğin terminal alkin grupları arasındaki Cu(I) katalizli azidür-alkin halka katılma (CuAAC) reaksiyonu sonucunda floresans aktif yan gruplara sahip P3 sentezlendi. CuAAC reaksiyonu ılıman şartlarda yüksek dönüşüm oranı ile gerçekleşebilen, pek çok fonksiyonel gruba ve solvente karşı yüksek toleransa sahip bir yöntemdir. Sentezlenen polimerlerin (P1-P3) kimyasal yapıları Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) ve 1H nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopisi analizlerinden elde edilen verilerle aydınlatıldı. Floresans aktif polimerin (P3) elektronik geçişleri UV-vis spektroskopisi ile incelendi. Bu polimerin farklı konsantrasyonlardaki farklı nitroaromatik bileşiklerin varlığındaki floresans emisyon spektrumları alındı ve nitroaromatik bileşiklere karşı duyarlılığı değerlendirildi. Geliştirilen bu sensör polimer, optik özelliklerinin yanında kimyasal seçiciliği ile de çevresel analiz ve güvenlik uygulamaları açısından potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a styrene-based copolymer with fluorescence-active fluorescein side groups was synthesized and used as a chemical sensor against nitroaromatic compounds. Nitroaromatic compounds contaminate the aquatic environment and soil as a result of mining activities and various industrial activities. These compounds can remain intact in nature for decades due to their resistance to environmental factors and microbial degradation. In addition, many nitroaromatic compounds are classified as carcinogenic and mutagenic. The fluorescence-active polymer with fluorescein side groups was synthesized by a three-step synthesis procedure. First, a copolymer with chloride functional side groups (P1) was prepared by nitroxide-mediated polymerization of styrene and vinylbenzyl chloride monomers. In the second step, the copolymer with azide side groups (P2) was obtained as a result of the reaction between the chloride side groups of the polymer (P1) and sodium azide. In the final stage, P3 with fluorescence-active side groups was synthesized as a result of the Cu(I)-catalyzed azide-alkyne cycloaddition (CuAAC) reaction between the azide side groups of the P2 copolymer and the terminal alkyne groups of the fluorescein-derivative compound. The CuAAC reaction is a method that can be conducted with a high conversion rate under temperate conditions and exhibits high tolerance to many functional groups and solvents. The chemical structures of the synthesized polymers (P1-P3) were elucidated with data obtained from Fourier transform infrared (FTIR) and 1H nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy analyses. Electronic transitions of P3 were examined by UV-vis spectroscopy. Fluorescence emission spectra of this polymer in the presence of various nitroaromatic compounds at different concentrations were measured, and its responses to the presence of nitroaromatic compounds were evaluated. This sensory polymer has potential for environmental analysis and safety applications due to its chemical selectivity and optical properties.