Kenevir (cannabis sativa) ve brokoli (brassica oleracea var. italica) türevli eksozom benzeri nanopartiküllerin hacat hücre hattı üzerindeki yara iyileştirme potansiyeli
The wound healing potential of exosome-like nanoparticles derived from cannabis (cannabis sativa) and broccoli (brassica oleraceae var. italica) on the hacat cell line
- Tez No: 985275
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Brokoli, Eksozomlar, Kenevir, Senesens, Yara iyileşmesi, Antimicrobial activity, Broccoli, Exosomes, Hemp, Senescence, Wound healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Cannabis sativa (kenevir) ve Brassica oleracea L. var. italica (brokoli) kaynaklı eksozom benzeri nanopartiküllerin (pEV'ler) HaCaT keratinositleri ve insan dermal fibroblastlar (HDF) üzerindeki yara iyileşme potansiyelini araştırmayı amaçlamaktadır. pEV'ler hem tek başlarına hem de kombinasyon halinde uygulanarak olası sinerjetik etkileri değerlendirilecektir. Yara iyileşmesi sürecine ilişkin mekanistik çıkarımlar, TGF-β, VEGF, PDGF, FGF, MMP, Col1A1, Col1A2, EGF, IL-6 ve TNF-α gibi kritik genlerin ekspresyon analizleriyle ortaya konacaktır. Buna ek olarak, bu nanopartiküllerin antimikrobiyal ve antifungal aktiviteleri incelenmiş, böylece cilt bariyerini destekleyici potansiyelleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, pEV'lerin hücre yaşlanması ve senesens üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Bu yaklaşım, hem yara iyileşme süreçlerinde hem de cilt sağlığını koruyucu uygulamalarda bitkisel eksozomların potansiyel rolünü bütüncül şekilde ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma, bitkisel kaynaklı eksozom benzeri nanopartiküllerin moleküler ve hücresel düzeydeki etkilerini sistematik olarak inceleyerek, modern kozmetik ve rejeneratif tıp alanlarında uygulanabilir bilimsel veriler sunmayı amaçlamaktadır. Elde edilecek sonuçlar, pEV'lerin yara iyileşmesini hızlandırıcı, inflamasyonu düzenleyici ve hücresel fonksiyonları destekleyici etkilerini ortaya koyarak, gelecekte yenilikçi bitkisel terapötik stratejilerin geliştirilmesine temel oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the wound healing potential of exosome-like nanoparticles (pEVs) derived from Cannabis sativa and Brassica oleracea L. var. italica in HaCaT keratinocytes and human dermal fibroblasts (HDFs). pEVs will be applied both individually and in combination to evaluate potential synergistic effects. Mechanistic insights into the wound healing process will be obtained through expression analyses of key genes, including TGF-β, VEGF, PDGF, FGF, MMPs, Col1A1, Col1A2, EGF, IL-6, and TNF-α. Furthermore, the antimicrobial and antifungal activities of these nanoparticles will be assessed to determine their potential in supporting skin barrier function. The effects of pEVs on cellular senescence are also investigated, providing a comprehensive evaluation of their impact on skin health and regenerative processes. This work aims to systematically examine the molecular and cellular effects of plant-derived exosome-like nanoparticles, generating scientific evidence for their potential applications in modern cosmetic and regenerative medicine. The findings are expected to reveal that pEVs can accelerate wound healing, modulate inflammation, and support cellular functions, thereby laying the groundwork for the development of innovative plant-based therapeutic strategies.