80 yaş ve üzeri subklinik hipotiroid bireylerde sarkopeninin ve dinapeninin irdelenmesi
The investigation of sarcopenia and dynapenia in subclinical hypothyroid individuals aged 80 years and over
- Tez No: 985279
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. ABDULLAH OZAN POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidizm, Sarkopeni, Dinapeni, Vücut Kompozisyonu, İleri Yaşlı, Hypothyroidism, Sarcopenia, Dynapenia, Body Composition, Elderly
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, 80 yaş ve üzeri subklinik hipotiroidili bireylerde sarkopeni ve dinapeninin irdelenmesidir. Yöntem: Bu çalışma; kesitsel, tek merkezli ve prospektif olarak planlandı. Üçüncü basamak bir hastanenin Aile Hekimliği Kliniğine bağlı Sağlıklı Yaş Alma Polikliniği'ne başvuran, bilinen subklinik hipotiroidi tanısı olan 80 yaş ve üzeri hastalar ile gerçekleştirildi. Toplam 115 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların tıbbi öyküleri tarafımızca hazırlanan bilgi formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle sorgulandı. Antropometrik ölçümler (boy, kilo, BMI) yapıldı, laboratuvar parametreleri (TSH, sT4, sT3, Anti-TPO, CK) değerlendirildi. Kas kütlesi Tanita TBF-300 cihazı ile, el kavrama gücü ise aynı klinisyen tarafından Camry EH101 el dinamometresi ile ölçüldü. İstatistiksel analizler IBM SPSS v25.0 programı ile yapıldı; tanımlayıcı istatistikler uygun şekilde sunuldu. Normallik Kolmogorov–Smirnov testi ile değerlendirildi; ikili grup karşılaştırmalarında Independent t testi, kategorik değişkenlerde Pearson Ki-kare ve Fisher's Exact testleri kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilenlerin yaş ortalaması 84,00±2,89 (min-max;80–92) yıl olup %51,3'ü (n=59) kadındı. Katılımcıların ASMI (Appendiküler İskelet Kası İndeksi) ortalaması 9,80±2,21 olup, %2,6'sı (n=3) sarkopenik bulunmuştur. FFMI (Yağsız Vücut Kütle İndeksi) ortalaması 19,48±3,17 olup, Yağsız Vücut Kütle İndeksine göre sarkopeni sıklığı %11,2 (n=13)'dir. Dinapeni oranı %62,6 (n=72) olarak saptanmıştır. Sarkopenik bireylerde daha düşük BMI, sık diyabet komplikasyonu, yüksek ferritin, CK ve CRP düzeyleri ile düşük WBC değerleri dikkat çekmiştir. Dinapenik bireylerde düşük BMI ve yüksek sedimantasyon anlamlı bulunmuştur. Subklinik hipotiroidisi olanlarda Yağsız Vücut Kütle İndeksine göre sarkopeni oranı daha yüksek olup, bu grupta kadın cinsiyet fazlalığı, düşük BMI, uzun diyabet süresi, KOAH ve karaciğer hastalığı sıklığında artış, hiperlipidemi, trombosit-lökosit düşüklüğü ve ALT ile ferritin yüksekliği gözlenmiştir. Bulgular, sarkopeni ve dinapeninin vücut kompozisyonu, metabolik bozukluklar, inflamatuvar süreçler ve subklinik hipotiroidi ile çok boyutlu ilişkiler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: İleri yaş subklinik hipotiroidili bireylerde sarkopeni ve dinapeni varlığı, düşük BMI, uzun diyabet süresi, metabolik ve inflamatuvar parametrelerle ilişkili bulunmuştur. Bulgular, kas kütlesi ve kas gücü kaybının çok faktörlü bir süreç olduğunu ve klinik değerlendirmelerde tiroid fonksiyonları, metabolik göstergeler ile inflamatuvar belirteçlerin birlikte ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study is to investigate sarcopenia and dynapenia in individuals aged 80 years and older with subclinical hypothyroidism. Method: This study was designed as a cross-sectional, single-centre, prospective study. It was conducted with patients aged 80 years and older who presented to the Healthy Ageing Outpatient Clinic affiliated with the Family Medicine Clinic of a tertiary hospital and had a known diagnosis of subclinical hypothyroidism. A total of 115 patients were included in the study. The patients' medical histories were obtained through face-to-face interviews using an information form prepared by us. Anthropometric measurements (height, weight, BMI) were taken, and laboratory parameters (TSH, sT4, sT3, Anti-TPO, CK) were evaluated. Muscle mass was measured using the Tanita TBF-300 device, and handgrip strength was measured using the Camry EH101 hand dynamometer by the same clinician. Statistical analyses were performed using IBM SPSS v25.0 software; descriptive statistics were presented appropriately. Normality was assessed using the Kolmogorov–Smirnov test; the Independent t-test was used for binary group comparisons, and Pearson's Chi-square and Fisher's Exact tests were used for categorical variables. p<0.05 was considered statistically significant. Findings: The mean age of participants was 84.00±2.89 (min-max; 80–92) years, and 51.3% (n=59) were female. The mean ASMI (Appendicular Skeletal Muscle Index) of participants was 9.80±2.21, and 2.6% (n=3) were found to be sarcopenic. The mean FFMI (Fat-Free Body Mass Index) was 19.48±3.17, and the prevalence of sarcopenia based on FFMI was 11.2% (n=13). The dinapenia rate was determined to be 62.6% (n=72). Lower BMI, frequent diabetes complications, high ferritin, CK and CRP levels, and low WBC values were noted in sarcopenic individuals. Low BMI and high sedimentation were found to be significant in dinapenic individuals. The sarcopenia rate was higher in those with subclinical hypothyroidism according to FFMI, and in this group, an increase in female gender, low BMI, long duration of diabetes, COPD and liver disease frequency, hyperlipidaemia, low platelet-leukocyte count, and high ALT and ferritin levels were observed. The findings reveal that sarcopenia and dynapenia are multidimensionally related to body composition, metabolic disorders, inflammatory processes, and subclinical hypothyroidism. Conclusion: The presence of sarcopenia and dynapenia in older individuals with subclinical hypothyroidism has been found to be associated with low BMI, long duration of diabetes, and metabolic and inflammatory parameters. The findings indicate that muscle mass and muscle strength loss is a multifactorial process and that thyroid function, metabolic indicators, and inflammatory markers should be considered together in clinical assessments.