Patlayıcı ile bina yıkımında simülasyon tekniği geliştirilmesi
Development of simulation technique in building demolishment with explosives
- Tez No: 985337
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme binalar, Bina yıkımı, Yapı analizi, Reinforced concrete buildings, Building demolition, Structure analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda meydana gelen depremler neticesinde kentsel dönüşüm uygulamaları ülke genelinde hız kazanmış ve bu durum, dönüşümün gerekli olduğu bölgelerde yıkım faaliyetlerinin artacağını ortaya koymuştur. Artan yıkım ihtiyacı, yapıların yıkım teknikleri üzerine bilimsel çalışmalar yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu gereklilikten hareketle, çalışmada yapıların yıkım yöntemlerinden biri olan patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilen yıkım tekniği ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı, patlayıcı ile yapılan yıkımlarda ortaya çıkabilecek belirsizlikleri en aza indirmek amacıyla yıkım öncesinde sayısal simülasyonlar gerçekleştirmektir. Bu kapsamda, 12 katlı bir konut binası pilot uygulama olarak seçilmiş; yapının yıkım mekanizması ile yıkım sonucunda oluşan enkaz hacmi, gerçek operasyon verileriyle uyumlu olacak şekilde analiz edilmiştir. Yıkım analizleri için yapının sonlu elemanlar modeli AutoCAD 3D ve LS-PrePost yazılımları kullanılarak oluşturulmuş, dinamik analizler ise LS-DYNA programı aracılığıyla explicit çözüm yöntemiyle yürütülmüştür. Önerilen analiz yaklaşımı ile elde edilen sonuçlar gerçek yıkım verileriyle karşılaştırılmış ve yapıların genel çökme mekanizması ile yıkım sonrası enkaz hacmi ve dağılımı %88 doğruluk oranıyla tahmin edilmiştir. Çalışmanın devamında, yapay zekâ tabanlı video üretim yöntemleri kullanılarak yıkım sürecinin üç boyutlu canlandırmaları oluşturulmuş ve bu canlandırmalar hem simülasyon sonuçları hem de gerçek yıkım kayıtları ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular, önerilen yöntemin yapı yıkımlarının öngörülmesinde etkin bir araç olduğunu ve farklı yapı tiplerine uyarlanabilir nitelik taşıdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the occurrence of destructive earthquakes has accelerated urban transformation projects nationwide, thereby highlighting the inevitable increase in building demolitions in regions where renewal is necessary. This growing demand highlights the need for scientific studies on demolition techniques. Within this context, the present study focuses on explosive-based demolition, one of the widely used building demolition methods. The primary objective of the study is to minimize uncertainties that may arise during explosive demolitions by performing pre-demolition numerical simulations. For this purpose, a 12-story residential building was selected as a pilot case, and both the collapse mechanism and the volume of debris generated after demolition were analyzed in a manner consistent with real demolition data. The finite element model of the building was developed using AutoCAD 3D and LS-PrePost software, while dynamic analyses were carried out with LS-DYNA employing the explicit solution method. The proposed analysis approach was validated by comparing the results with actual demolition data, yielding a prediction accuracy of 88% in terms of the overall collapse mechanism, debris volume, and its distribution. Furthermore, in the subsequent stage of the study, artificial intelligence-based video generation techniques were employed to produce three-dimensional visualizations of the demolition process. These visualizations were then compared with both the simulation results and real demolition footage. The findings demonstrate that the proposed methodology constitutes an effective tool for predicting building demolitions and is adaptable to different structural types.