Dahili veya ayaktan gelen hastalarda saptanan hepatobiliyer infeksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of hepatobiliary infections detected in inpatients or outpatients
  1. Tez No: 985361
  2. Yazar: KRISTINE LOMSADZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ATAHAN ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Kolanjit, Kolesistit, Liver, Cholangitis, Cholecystitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, İstanbul Tıp Fakültesi'nde 2020–2024 yılları arasında akut kolanjit, akut kolesistit ve karaciğer apsesi tanısıyla izlenen hastalarda mortalite ve rekürrens gelişimini etkileyen klinik, laboratuvar ve mikrobiyolojik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif olarak yürütülen çalışmaya toplam 200 erişkin hasta dahil edildi. Demografik veriler, komorbiditeler, klinik bulgular, laboratuvar sonuçları, görüntüleme yöntemleri, kültür sonuçları, antibiyotik tedavileri ve drenaj/cerrrahi girişimlere ait bilgiler analiz edildi. Akut kolanjit ve kolesistit tanıları TG18 kriterlerine göre değerlendirildi. Bir yıllık mortalite ve aynı dönemde gelişen ikinci hepatobiliyer infeksiyon atağı (rekürrens) sonuç ölçütleri olarak kullanıldı. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 59,7±16,4 yıl olup %37,5'inde malignite mevcuttu. Olguların çoğu kolanjit (%58,5), ardından kolesistit (%34,5) ve karaciğer apsesi (%7) idi. Kan kültürlerinde üreme oranı %13,6, safra kültürlerinde %62,6 olup en sık etken E. coli idi. Toplam ESBL oranı %31, karbapenemaz oranı %9 olarak bulundu. Bir yıllık mortalite oranı %27 idi. Mortal grupta ileri yaş (72 yıl), malignite (%63), diyabet, KBY, KAH, safra taşı ve geçirilmiş batın cerrahisi anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Kolanjit tanısı mortal grupta baskındı (%89). Drenaj gecikmesi mortaliteyi artıran önemli süreç faktörü olarak saptandı (p=0,03). Laboratuvar olarak WBC ve lenfosit düşüklüğü; AST, ALP, GGT, total/direkt bilirubin ve INR yüksekliği mortalite ile ilişkiliydi. Kültür pozitifliği ile mortalite arasında ilişki gösterilmedi. Rekürrens oranı %47 olup rekürrens grubunda ileri yaş, malignite (%44), kolanjit tanısı (%72), diyabet, safra taşı ve geçirilmiş cerrahi anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Rekürrens ile ilişkili tek mikrobiyolojik bulgu kan kültürü pozitifliğiydi (%38,3; p=0,03). Rekürrens gelişen hastalarda hem ampirik hem etkene yönelik tedavi süreleri belirgin daha uzundu (p<0,05). ESBL varlığı rekürrens ile ilişkili değildi. Sonuç: Hepatobiliyer infeksiyonlarda mortaliteyi belirleyen temel faktörler ileri yaş, malignite, 2 komorbiditeler ve drenaj gecikmesidir. Rekürrens özellikle malignite, kolanjit, diyabet, safra taşı ve geçirilmiş cerrahi öyküsü olan yüksek riskli hastalarda daha sık görülmektedir. Rekürrens ile ilişkili tek mikrobiyolojik bulgunun kan kültürü pozitifliği olması, rekürren atakların daha komplike ve invaziv seyredebildiğini göstermekte olup çalışmanın özgün katkılarındandır. ESBL oranlarının yüksek olmasına rağmen mortalite veya rekürrens ile ilişkili olmaması, klinik sonuçların mikrobiyolojik dirençten çok hasta özellikleri ve drenaj süreciyle belirlendiğini düşündürmektedir. Kısa dönem mortalite oranının düşük (%3) olması, erken drenaj ve etkin tedavi süreçlerinin başarısını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To identify clinical, laboratory, and microbiological factors associated with mortality and recurrence in patients with acute cholangitis, acute cholecystitis, or liver abscess. Methods: This retrospective study included 200 adults treated between 2020 and 2024. Demographics, comorbidities, laboratory and imaging findings, culture results, antimicrobial therapies, and drainage/surgical interventions were analyzed. Diagnoses were evaluated according to Tokyo Guidelines 2018. One-year mortality and recurrence (a second hepatobiliary infection episode within one year) were defined as primary outcomes. Results: The mean age was 59.7±16.4 years; 37.5% had malignancy. Cholangitis (58.5%) was the most common diagnosis. Blood cultures were positive in 13.6% and bile cultures in 62.6%; E. coli was the leading pathogen. ESBL and carbapenemase rates were 31% and 9%, respectively. One-year mortality was 27%. Mortality was associated with older age, malignancy, diabetes, chronic kidney disease, coronary artery disease, gallstones, and prior abdominal surgery (p<0.05). Delay in biliary drainage significantly increased mortality (p=0.03). Laboratory markers associated with mortality included lower WBC/lymphocyte counts and higher bilirubin and INR levels. Culture positivity did not predict mortality. Recurrence occurred in 47% of patients and was associated with older age, malignancy, cholangitis, diabetes, gallstones, and prior surgery (p<0.05). Blood culture positivity was the only microbiological factor linked to recurrence (p=0.03). ESBL production showed no association with recurrence. Conclusion: Mortality in hepatobiliary infections is mainly driven by age, malignancy, comorbidities, and delayed drainage. Recurrence is most common in high-risk clinical groups. The association of recurrence solely with blood culture positivity suggests more invasive infection patterns. Despite high ESBL rates, resistance did not influence outcomes, highlighting the dominant role of patient factors and timely drainage. The low 30-day mortality rate (3%) reflects effective management practices in our center.