Sınırda kişilik özellikleri, yeme tutumu ve bilinçli farkındalık arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between borderline personality traits, eating attitudes, and mindfulness
  1. Tez No: 985369
  2. Yazar: ASYA NAZ DİNLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET POYRAZ ÇÖKMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Sınırda Kişilik Özelliği, Bilinçli Farkındalık, Borderline Personality Traits, Eating Attitudes, Mindfulness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Sınırda kişilik bozukluğu; duygudurum dalgalanmaları, kişilerarası ilişkilerde istikrarsızlık, kimlik karmaşası, öfke kontrolü güçlüğü ve kendine zarar verme davranışlarıyla seyreden kronik bir ruhsal bozukluktur. Bu özellikleri gösteren ancak tanı almamış bireyler toplumda yaygındır. Yeme bozuklukları ise beden ve yeme algısında bozulmalarla karakterizedir ve sıklıkla sınırda kişilik özellikleriyle birlikte görülür. Bu eş tanı durumu, intihar ve kendine zarar verme riskini artırmaktadır. Bilinçli farkındalık ise bireyin dikkati ana odağa yargılamadan yönlendirme becerisidir. Bu çalışmada, sınırda kişilik özellikleri, yeme tutumu ve bilinçli farkındalık arasındaki ilişkiler incelenmiş; yeme tutumunda bozulma gösteren bireylerle sağlıklı bireyler bu değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Kesitsel ve korelasyonel olarak desenlenen araştırma, 18-65 yaş arası 211 katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler çevrim içi anketler yoluyla toplanmış; analizlerde Mann Whitney U testi, Spearman korelasyon analizi, regresyon ve aracı değişken analizleri kullanılmıştır. Yeme tutumu bozulmuş bireylerin, sınırda kişilik puanlarının daha yüksek, bilinçli farkındalık puanlarının ise daha düşük olduğu bulunmuştur. Ayrıca, sınırda kişilik özelliklerinin yeme tutumunu yordadığı ve bilinçli farkındalık ile yeme tutumu arasındaki ilişkide aracı bir rol üstlendiği görülmüştür. Bulgular, bilinçli farkındalık temelli yaklaşımların riskli gruplarla yapılacak müdahalelerde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Borderline personality disorder is a chronic mental illness characterized by mood instability, unstable interpersonal relationships, identity confusion, difficulty in anger control, and self-harming behaviors. Many individuals in the general population exhibit these features without receiving a formal diagnosis. Eating disorders, on the other hand, are characterized by distortions in body image and eating behaviors, and they are frequently comorbid with borderline personality traits. This comorbidity increases the risk of suicide and self-harm. Mindfulness is defined as the ability to direct one's attention to the present moment in a non-judgmental manner. In this study, the relationships between borderline personality traits, eating attitudes, and mindfulness were examined, and individuals with disordered eating attitudes were compared to healthy individuals in terms of these variables. Designed as a cross-sectional and correlational study, the research was conducted with 211 participants aged between 18 and 65. Data were collected through online questionnaires, and analyses included Mann-Whitney U tests, Spearman correlation analyses, regression, and mediation analysis. Results indicated that individuals with disordered eating attitudes had higher borderline personality scores and lower mindfulness scores. Furthermore, borderline personality traits were found to predict eating attitudes, and to mediate the relationship between mindfulness and eating attitudes. These findings suggest that mindfulness-based interventions may be effective in working with at-risk groups.