Cam sanatının günümüz çini sanatına uyarlanması üzerine denemeler
Essays on the adapting of glass art to today's tile art
- Tez No: 985389
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİYE HİLAL ARPACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Güzel Sanatlar, Art History, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çini Sanatı, Cam sanatı, Tile Art, Glass Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
Özet
Selçuklu Dönemi, Türk çini ve cam sanatının, oluşum ve gelişim aşamaları bakımından en önemli örneklerini barındırmaktadır. Çini ve cam sanatının örneklerinin teknik uygulama yöntemleri baz alınarak Selçuklu, Osmanlı ve günümüzdeki durumları incelenmiştir. Çini ve cam sanatı benzer teknik ve işçilik kısımlarına sahip olmasıyla beraber, birbirlerini besleyen ve bir bütün içinde ayrı ayrı kullanılan tekniklerdir. Fakat bu iki teknik bir bütün olarak uygulamalarda karşımıza çıkmamaktadır. Tezin konusu cam ve çini sanatını teknik ve uygulama açısından birleştirilerek sunulmasıdır. Bu bağlamda, çini ve cam maddeler kullanılarak aynı fırından, aynı anda tek parça olarak elde edilen ürün üzerinden, yöntemin detaylarına yer vermek amaçlanmıştır. Geleneksel çini sanatı motiflerinden kurgulanacak kompozisyonlar, cam sanatı ile birleşip yekpare eser olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Seljuk period holds the most significant examples of the formation and development of Turkish tile and glass art. This study examines the technical application methods of tile and glass artworks, comparing their characteristics across the Seljuk, Ottoman, and contemporary periods. Although tile and glass art share similar techniques and craftsmanship, they are distinct disciplines that complement each other and are used separately within a whole. However, these two techniques do not appear as a unified form in applications. The subject of this thesis is to present glass and tile art in an integrated manner from both a technical and practical perspective. In this context, the objective is to present the technical details of the work created from glass and tile materials which were produced in the same kiln, as a single piece, and simultaneously fired. The compositions derived from traditional tile art motifs are synthesized with glass art and presented as a monolithic work.