İlkokul müdürlerinin çatışma yönetim stratejilerinin incelenmesi
Investigation of conflict management strategies of primary school principals
  1. Tez No: 985388
  2. Yazar: İLKER GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, Müdürler, Okul yöneticileri, Çatışma, Çatışma yönetimi, İlkokullar, Educational administration, Directors, School administrators, Conflict, Conflict management, Primary schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Çalışma, ilkokullarda görev yapan okul müdürlerinin çatışma olgusuna ve çatışma yönetimi süreçlerine dair bakış açılarını incelemeyi hedeflemektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılarak yürütülen çalışma, İstanbul ili Kağıthane ve Şişli ilçelerinde görev yapan, kolay ulaşılabilir durum örneklemesiyle seçilen 20 okul müdürü ile gerçekleştirilmiştir. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde uygulanan araştırmada, veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Elde edilen nitel veriler içerik analizi tekniğiyle değerlendirilmiş; bu süreçte kodlara, kategorilere ve temalara ulaşılmıştır. Analiz sonucunda 16 kategori altında toplanan bulgular 6 ana tema çerçevesinde sunulmuştur. Bu temalar şunlardır: okul ortamında çatışma dinamikleri ve yönetimsel etkiler, çatışma tarafları, çatışmaların eğitim sürecine ve kurumsal işleyişe etkileri, çatışma yönetiminde sosyo-ekonomik faktörlerin etkisi, okul çatışmalarında uygulanan etkili yönetim stratejileri, çatışma yönetiminde karşılaşılan zorluklar. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, İstanbul'un Şişli ve Kağıthane ilçelerinde görev yapan müdürlerle yapılan görüşmeler sonucunda, çatışmaların en önemli nedenleri arasında iletişim eksiklikleri, kurumsal kültür sorunları ve sosyo-ekonomik faktörler belirlenmiştir. En sık rastlanan çatışmaların öğretmenler arası ve öğretmen-veli arasında yaşandığı tespit edilmiştir. Müdürler, çatışmaların okul iklimini olumsuz etkilediğini, ancak eksikliklerin fark edilmesi açısından fırsat da sunabileceğini ifade etmişlerdir. Sosyo-ekonomik düzeye göre müdürlerin strateji tercihleri değişmekte; yüksek düzeydeki bölgelerde durumsallık yaklaşımı, düşük düzeydeki bölgelerde ise çatışmadan kaçınma eğilimi öne çıkmaktadır. Etkili iletişim, açık diyalog, iş birliği ve demokratik liderlik, müdürlerin en çok başvurduğu stratejiler arasındadır. Okul müdürlerini çatışma yönetiminde en çok zorlayan durumların başında anlayış eksikliği geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma kapsamında, okul müdürlerinin çatışma yönetimi becerilerini geliştirmek için hizmet içi eğitimlerin artırılması, okullarda güvene dayalı bir iletişim ortamı kurulması, tüm paydaşların sürece katılımını sağlayan iş birliğine dayalı yaklaşımlar benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the perspectives of school principals working in primary schools on conflict phenomenon and conflict management processes. The study, which was conducted using phenomenology design, one of the qualitative research methods, was carried out with 20 school principals working in Kağıthane and Şişli districts of Istanbul province, selected by convenience sampling. In the research conducted in the 2024-2025 academic year, a semi-structured interview form was preferred to collect data. The qualitative data obtained were analysed by content analysis technique; codes, categories and themes were reached in this process. As a result of the analysis, the findings collected under 16 categories were presented within the framework of 6 main themes. These themes are as follows: conflict dynamics and managerial effects in school environment, conflict parties, effects of conflicts on educational process and institutional functioning, effects of socio-economic factors on conflict management, effective management strategies applied in school conflicts, difficulties encountered in conflict management. According to the findings of the study, as a result of the interviews with principals working in Şişli and Kağıthane districts of Istanbul, the most important causes of conflicts were identified as communication deficiencies, organisational culture problems and socio-economic factors. The most common conflicts were found to be between teachers and between teachers and parents. Principals stated that conflicts negatively affect the school climate, but they can also provide opportunities to recognise deficiencies. Principals' strategy preferences change according to socio-economic level; in high level regions, contingency approach comes to the fore, while in low level regions, conflict avoidance tendency comes to the fore. Effective communication, open dialogue, cooperation and democratic leadership are among the most common strategies used by principals. It was concluded that the most challenging situation for school principals in conflict management is lack of understanding. Within the scope of this study, it is recommended that in-service trainings should be increased to improve the conflict management skills of school principals, a communication environment based on trust should be established in schools, and collaborative approaches that ensure the participation of all stakeholders in the process should be adopted.