Peri-implantitis olgularında bukkal kemik kaybının ultrasonografi ile incelenmesi
Ultrasonographic evaluation of buccal bone loss in peri-implantitis cases
  1. Tez No: 985398
  2. Yazar: İLKNUR SEVİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM DENİZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: peri-implantitis, ultrasonografi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, peri-implantitis, ultrasonography, cone-beam computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ultrasonografik görüntüleme yöntemi kullanılarak peri-implantitis vakalarında bukkal kemik kaybının ölçülebilirliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çanakkale Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama Merkezi arşivinde kayıtlı hastalar arasından, peri-implantitis olgularına ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüsü mevcut olan toplam 29 implant çalışmaya dahil edildi. Gözlemciler tarafından, hastaların peri-implantitis tedavisinden önce ultrasonografide ayrı ayrı lineer prob ve hokey stick prob kullanılarak kesitsel görüntüler elde edildi. Bukkal kemik kaybı ölçümü, implantın bukkal yüzeyinde implant platformu ile alveol kret tepesi arasındaki mesafenin hesaplanmasıyla belirlendi. Ölçümler gözlemciler tarafından, ultrasonografik görüntüler ve kesitsel KIBT görüntüleri üzerinde yapıldı ve bir hafta arayla tekrarlandı. Gözlemci içi ve gözlemciler arası güvenilirliği hesaplamak amacıyla sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) hesaplandı. Farklı transduserlerle ultrasonografi ölçümlerinin KIBT ölçümleriyle olan uyumu istatistiksel analizlerle değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p <0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Her iki prob da mükemmel gözlemci içi güvenilirliği göstermiştir. 1. gözlemci için ICC değerleri lineer probda 0.961 (95% GA 0.919–0.981) ve hokey stick probda 0.988 (95% GA 0.971–0.995) olarak bulunmuştur. 2. gözlemci için bu değerler sırasıyla 0.987 (95% GA 0.972–0.994) ve 0.994 (95% GA 0.988–0.997) olarak belirlenmiştir. Gözlemciler arası güvenilirlik de yüksektir; lineer prob için ICC 0.906 (95% GA 0.810–0.955) ve hokey stick prob için 0.951 (95% GA 0.900–0.977) olarak hesaplanmıştır. Bland–Altman analizleri, minimal ölçüm farklarına ilişkin ortalama değer (−0.16 ila −0.05 mm) ve dar uyum sınırları göstermiş olup, ölçüm farklılıklarının çoğu durumda küçük ve klinik olarak anlamlı olmadığını göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma ultrasonografinin, klinik uygulamalarda peri-implant sert ve yumuşak dokuların değerlendirilmesinde mevcut görüntüleme yöntemlerini destekleyici nitelikte pratik ve güvenilir bir araç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the measurability of buccal bone loss in peri-implantitis cases using ultrasonographic imaging. Materials and Methods: A total of 29 implants with available cone-beam computed tomography (CBCT) images from patients diagnosed with peri-implantitis and archived at the Çanakkale Faculty of Dentistry, Oral and Dental Health Application Center, were included in the study. Prior to peri-implantitis treatment, cross-sectional ultrasonographic images were obtained by the observers using linear and hockey-stick probes separately. Buccal bone loss was determined by calculating the distance between the implant platform and the alveolar crest on the buccal aspect of the implant. Measurements were performed by the observers on both ultrasonographic and cross-sectional CBCT images and repeated after one week. Intraclass correlation coefficients (ICCs) were calculated to assess intra-observer and inter-observer reliability. The agreement between ultrasonographic measurements obtained with different transducers and CBCT measurements was evaluated using statistical analyses. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Both probes demonstrated excellent intra-observer reliability. For Observer 1, ICC values were 0.961 (95% CI: 0.919–0.981) for the linear probe and 0.988 (95% CI: 0.971–0.995) for the hockey-stick probe. For Observer 2, these values were 0.987 (95% CI: 0.972–0.994) and 0.994 (95% CI: 0.988–0.997), respectively. Inter-observer reliability was also high, with ICC values of 0.906 (95% CI: 0.810–0.955) for the linear probe and 0.951 (95% CI: 0.900–0.977) for the hockey-stick probe. Bland–Altman analyses revealed mean differences ranging from −0.16 to −0.05 mm, with narrow limits of agreement, indicating that measurement discrepancies were generally small and not clinically significant. Conclusion: Ultrasonography appears to be a practical and reliable adjunctive tool for the evaluation of peri-implant hard and soft tissues in clinical practice, complementing existing imaging methods.