Ebû Hanife'nin Beş Eseri ile Nûreddin Sâbûnî'nin el-Bidâye'sinde aklî ve naklî delillerin karşılaştırılması
A comparison of the rational and transmitted evidences in Abu Hanifa's Five Works and Nūreddīn al-Sābūnī's al-Bidaya
  1. Tez No: 985404
  2. Yazar: AHMET SAMANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Hanife, Nûreddin Sâbûnî, akıl, nakil, Abu Hanifa, Nūraddīn al-Sābūnī, reason, transfer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İmam-ı Azam Ebû Hanife, döneminin önde gelen en önemli İslam alimlerindendir. Onun görüşleri, mezhebi ve eserleri ilim dünyasına yön vermiştir. Kur'an ve Sünnet'in izinden giderek aklı ve nakli en güzel şekilde kullanmıştır. İslam'ın doğru anlaşılmasına ve yayılmasına büyük katkıda bulunmuştur. Ehl-i Sünnet anlayışının şekillenmesinde önemli rolü bulunan Ebû Hanife aynı zamanda birçok öğrenci de yetiştirmiştir. Ebû Hanife eserlerinde birçok akli ve nakli deliller kullanmıştır. Bu da bize Ebû Hanife'nin akla ve nakle verdiği önemi göstermektedir. Sadece akılcı ya da nakilci bir tavır sergilememiştir. Her ikisini de yerli yerinde kullandığı için Ebû Hanife, İmam-ı Azam olarak anılmıştır. Mâtürîdî mezhebinin önde gelen temsilcilerinden olan Nureddîn Sâbûnî, Mâtürîdiyye mezhebinin sistemli bir hale gelmesinde ve yayılmasında büyük katkısı olmuştur. Nureddîn Sâbûnî'de Ebû Hanife gibi aklı ve nakli dengeli bir biçimde kullanmıştır. Bu çalışmada, Ebû Hanife'nin beş eseri ile Nûreddin Sâbûnî'nin el-Bidâye'sinde kullanılan akli ve nakli delilleri iman, tevhid, nübüvvet ve ahiret konularına göre tasnif edilerek ele alınacak, Hanefî-Mâtürîdî düşünce geleneğinde akıl-nakil ilişkisinin nasıl kurulduğu ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Imam Azam Abu Hanifa was one of the most important Islamic scholars of his time. His views, school of thought, and works shaped the world of scholarship. He followed the Quran and the Sunnah, utilizing reason and tradition in the most eloquent way. He made significant contributions to the correct understanding and spread of Islam. Abu Hanifa, who played a significant role in shaping the Sunni understanding, also educated many students. Abu Hanifa used numerous rational and religious evidence in his works. This demonstrates the importance Abu Hanifa placed on reason and tradition. He did not exhibit a solely rational or religious approach. Because he used both appropriately, Abu Hanifa was known as Imam Azam. Nūraddīn al-Ṣābūnī, a leading representative of the Maturidi school of thought, made significant contributions to the systematization and dissemination of the Maturidi school. Like Abu Hanifa, Nūraddīn al-Ṣābūnī employed reason and religious scholarship in a balanced manner. This study will classify the rational and religious arguments used in Abu Hanifa's five works and Nūraddīn al-Ṣābūnī's al-Bidaya according to the themes of faith, monotheism, prophethood, and the afterlife, and will reveal how the relationship between reason and religious scholarship was established within the Hanafi-Maturidi tradition of thought.