Günümüz kiliselerinde kadının rolü ve yeri
The role and place of women in today's churches
- Tez No: 985414
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSRA GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hristiyanlık, Kadınlar, Katolik, Ortodoks, Protestanlık, Ruhbanlık, Christianity, Women, Catholic, Orthodox, Protestantism, Monasticism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliselerinde kadının tarihsel ve güncel dinî konumunu; kutsal metin yorumları, kurumsal-teolojik yaklaşımlar ve toplumsal dönüşümler çerçevesinde incelemektedir. Kadının konumu, ruhbanlık yapılarındaki temsiliyeti ve toplumsal işlevleri kiliseler arası karşılaştırmalı bir bakışla ele alınmıştır. Modern çağdaki toplumsal dönüşümlerin kiliselerin kadın algısını nasıl şekillendirdiği detaylandırılarak, günümüzde Hıristiyan kadınların dinî yapılardaki artan görünürlüğü ve rollerinin mevcut yapılar üzerindeki yansımaları tartışılmıştır. Kadın diyakonluğu, ruhbanlıkta temsil ve toplumsal roller gibi başlıklar altında Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliselerindeki farklılıklar ortaya konmuştur. Bu çerçevede çalışma, günümüz kiliselerinde kadın ve din ilişkisine dair literatürdeki bilgi boşluğunu gidermeyi ve kiliselerin kadın olgusuna bakışını bilimsel bir zeminde sunmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical and contemporary religious status of women within the Catholic, Orthodox, and Protestant churches, through the lens of scriptural interpretations, institutional-theological approaches, and socio-cultural transformations. The representation of women within ecclesiastical structures, their roles in ministry and their social functions are analyzed through a comparative interdenominational perspective. Furthermore, the study investigates how modern societal changes have shaped the perception of women within church institutions, focusing on the increasing visibility and evolving roles of women in contemporary religious structures. Issues such as female diaconate, clerical representation, religious education, and social functions are discussed to highlight denominational differences. Within this framework, the research aims to fill a gap in the academic literature regarding the relationship between women and religion in today's churches, offering a scholarly analysis of how Christian traditions engage with the concept of womanhood.