Acil servise başvuran sepsis hastalarında sistemik immun-inflamatuar indeks, qSOFA ve NEWS-2 skorlarının karşılaştırılması
Comparison of the systemic immune-inflammatory index, qSOFA, and NEWS-2 scores in patients with sepsis presenting to the emergencydepartment
  1. Tez No: 985422
  2. Yazar: BURAK KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SARITAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, qSOFA, NEWS-2, SII, Sepsis, qSOFA, NEWS-2, SII
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Sepsis, enfeksiyona karşı gelişen düzensiz konak yanıtı sonucu yaşamı tehdit eden organ disfonksiyonuna yol açan karmaşık bir klinik tablodur. Erken tanı ve uygun tedavi mortalite oranlarını azaltmada kritik öneme sahiptir. Son yıllarda sepsis yönetiminde çeşitli prognostik belirteçlerin ve skorlama sistemlerinin kullanımı giderek yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada, acil servise başvuran sepsis hastalarında Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks (SII), NEWS-2 ve qSOFA skorlarının mortalite ve hastaneye yatış üzerindeki öngörü gücü değerlendirilmiştir. Amaç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel çalışma, tek merkezde acil servise başvuran 156 sepsis hastası üzerinde yürütülmüştür. Hastaların demografik verileri, vital bulguları, laboratuvar parametreleri ve klinik skorları kaydedilmiştir. NEWS-2, qSOFA ve SII skorlarının mortalite ve yatış durumlarıyla ilişkisi istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics v22 programında değerlendirilmiş; sürekli değişkenler için Mann–Whitney U veya Student t testi, kategorik veriler için Ki-kare testi kullanılmıştır. ROC analizi ile cut-off değerleri, duyarlılık, özgüllük ve AUC değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: NEWS-2 ve qSOFA skorları mortaliteyle anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur (p<0.001). ROC analizine göre NEWS-2 için optimal cut-off değeri ≥9 olup AUC değeri 0.695 (%95 CI: 0.604–0.786, p<0.001) olarak saptanmıştır. qSOFA için cut-off ≥2 ve AUC 0.694 (%95 CI: 0.612–0.776, p<0.001) bulunmuştur. SII indeksi ile mortalite arasında anlamlı ilişki izlenmemiştir (p=0.259). NEWS-2 ve qSOFA yüksek değerleri yoğun bakım yatış ve mortaliteyle pozitif korelasyon göstermiştir. Sonuç: Sepsisli hastalarda NEWS-2 ve qSOFA skorları mortalite ve kötü prognozu öngörmede güçlü belirteçlerdir. SII indeksi ise bağımsız bir prognostik parametre olarak yeterli performans göstermemiştir. Bulgular, acil serviste sepsisli hastaların erken risk değerlendirmesinde NEWS-2 ve qSOFA skorlarının rutin olarak kullanılmasının klinik kararlara rehberlik edebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Sepsis is a complex clinical syndrome characterized by a dysregulated host response to infection leading to life-threatening organ dysfunction. Early recognition and prompt management remain crucial to reduce mortality. In recent years, the use of prognostic indices and scoring systems has gained increasing attention in sepsis evaluation. This study aimed to assess the predictive value of National Early Warning Score 2 (NEWS-2), quick Sequential Organ Failure Assessment (qSOFA), and Systemic Immune-Inflammatory Index (SII) scores for mortality and hospital admission in patients presenting to the emergency department with sepsis. Methods: This prospective, single-center observational study included 156 patients diagnosed with sepsis in the emergency department. Demographic data, vital signs, laboratory results, and clinical scores were recorded at admission. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics v22. Continuous variables were compared with the Mann–Whitney U or Student's t-test, while categorical variables were analyzed using the Chi-square test. Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis was applied to determine optimal cut-off values, sensitivity, specificity, and the Area Under the Curve (AUC). Results: Both NEWS-2 and qSOFA scores were found to be significantly associated with mortality (p<0.001). ROC analysis demonstrated that the optimal cut-offf or NEWS-2 was ≥9 with an AUC of 0.695 (95% CI: 0.604–0.786, p<0.001). The qSOFA cut-off value was ≥2 with an AUC of 0.694 (95% CI: 0.612–0.776, p<0.001). The SII index showed nostatistically significant relationship with mortality (p=0.259). Higher NEWS-2 and qSOFA scores were correlated with increased rates of intensive care admission and mortality. xii Conclusion: The NEWS-2 and qSOFA scores serve as reliable predictors of mortality and poor outcomes in septic patients, while the SII index demonstrates limited prognostic utility. In corporating NEWS-2 and qSOFA in to routine emergency department evaluation may enhance early risk stratification and guide clinical decision-making in sepsis management.