Eğitim yönetimi açısından okullarda disiplin sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri
Detection of discipline problems in schools and solution suggestions in terms of educational management
- Tez No: 985421
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplin, Disiplin cezası, Eğitim, Eğitim kurumları, Eğitim yönetimi, Okul yöneticileri, Okul yönetimi, Yöneticiler, Discipline, Discipline punishment, Education, Education establishments, Educational administration, School administrators, School administration, Managers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amacı, disiplin sorunlarının tanılanması, nedenleri, uyulması gereken disiplin kuralları, öğrenci disiplini ile ilgili yönetmelik ve disiplin sorunlarının eğitsel boyutu temaları çerçevesinde disiplin sorunlarına çözüm önerileri getirmek olan araştırma, nitel araştırma modeliyle gerçekleştirilmiş, araştırma deseni olarak ise fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Araştırma evrenini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ilindeki resmi ortaokul ve liselerde görev yapan okul yöneticileri, çalışma grubunu ise 20 erkek ve 10 kadın olmak üzere toplam 30 okul yöneticisi oluşturmuştur. Katılımcıların seçiminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiş, betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarından, en sık karşılaşılan disiplin sorunlarının akran zorbalığı yapmak, kavga etmek, kıyafet kurallarına uymamak, hakaret etmek ve küfretmek, cep telefonu kullanmak olduğu görülmüştür. Disiplin sorunlarının okul dışı nedenlerinin aile kaynaklı sorunlar, arkadaş çevresi kaynaklı sorunlar, cep telefonu, internet ve sosyal medyanın bilinçsiz kullanımı, sosyoekonomik çevre, okul içi nedenlerinin ise öğrenci kaynaklı nedenler, uygulamalarda birlik olmaması, öğretmenler ve okul yönetiminin tavırları, akran etkisi, yönetmelik ve uygulamalarla ilgili nedenler, öğretmen kaynaklı nedenler, öğretmen-öğrenci ilişkileri, eğitim programı kaynaklı nedenler, rehberlik eksikleri, aileler ile iletişim eksikliği olduğu ortaya çıkmıştır. Etkin rehberlik çalışmaları gerçekleştirmek, aileler ile görüşmeler yapmak, öğrencileri sosyal etkinliklere yönlendirmek, öğrenci ile olumlu ilişkiler kurmak, dönüt vermek, disiplin cezaları vermek gibi uygulamalar da sorunları önlemeye yönelik çalışmalardandır. Disiplin yönetmeliğinin bazı hükümlerinin günümüz şartlarına göre güncellenmesi gerektiği de elde edilen sonuçlardandır. Dikkati çeken bir diğer sonuç ise, akademik başarı arttıkça disiplin sorunlarının en aza indiği, akademik anlamda bir hedef belirleyen öğrencinin disiplin sorunu oluşturmadığıdır.
Özet (Çeviri)
The research aimed to propose solutions to discipline problems within the framework of identifying discipline issues, their causes, the rules to be followed, regulations related to student discipline, and the educational dimension of discipline problems. It was conducted using a qualitative research model with a phenomenological approach. The research population consisted of school administrators from public middle and high schools in Kayseri during the 2023-2024 academic year, and the study group included 30 school administrators (20 male, 10 female). Snowball sampling, a purposive sampling method, was used to select participants. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using descriptive analysis method. The most frequently encountered discipline issues were peer bullying, fighting, not adhering to dress codes, insulting and swearing, and using mobile phones. Out-of-school causes included family issues, peer group problems, unconscious use of mobile phones, the internet, and social media, and socio-economic background. In-school causes included student-related issues, lack of unity in practices, teacher and school management attitudes, peer influence, issues with regulations and practices, teacher-related issues, teacher-student relationships, curriculum-related issues, guidance deficiencies, and lack of communication with families. Preventive measures included conducting effective guidance activities, holding meetings with families, directing students to social activities, building positive relationships with students, providing feedback, and issuing disciplinary penalties. One of the results obtained is that some provisions of the disciplinary regulations need to be updated. Another notable finding was that as academic success increased, discipline problems decreased, and students with academic goals do not face discipline issues.