2021-2024 yıllarında Türkiye'de matematik eğitiminde oyunlaştırma temalı çalışmaların analizi
Analysis of gamification-themed studies in mathematics education between 2021-2024
  1. Tez No: 985428
  2. Yazar: KÜBRA KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ, DOÇ. DR. DÜRDANE TOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, oyunlaştırma, doküman incelemesi, oyunla matematik öğretimi, oyun temelli öğretim, eğitsel oyun, dijital oyun, zekâ oyunları, Mathematics education, gamification, peer-review document, educational game, mathematics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
ÖZET 2021-2024 YILLARINDA TÜRKİYE'DE MATEMATİK EĞİTİMİNDE OYUNLAŞTIRMA TEMALI ÇALIŞMALARIN ANALİZİ Kübra KOCA Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos, 2025 Danışman: Prof. Dr. Remzi KILIÇ Matematik biliminin insan yaşamında, doğada ve diğer bilimsel alanlarda ne kadar önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Matematik öğretiminin zorluğu, öğretim/öğrenme sürecinde yaşanan sorunlar uzun süredir tartışma konusudur. Matematik eğitiminde ezbere dayalı, öğrenilip unutulan bilgilerin aktarılmasından ziyade, öğrencilerin kalıcı olarak öğrenmeleri, uygulayabilmeleri ve kullanabilmelerinin sağlanması matematik eğitimini daha anlamlı kılacaktır. Eğitsel oyunlar soyut matematiksel kavramları somutlaştırarak öğrencilerin kalıcı öğrenebilmelerini ve uygulamalarını sağlamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de 2021-2024 yıllarında matematik öğretiminde eğitsel oyunları içeren bilimsel araştırmaların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsam doğrultusunda Web of Science, Google Scholar, YÖK Tez, Dergipark ve Researchgate veri tabanlarından tez çalışmaları (yüksek lisans, doktora) ve makaleler taranmıştır. Araştırma, belirtilen sınırlılıklar dahilinde seçilen 64 tane bilimsel çalışma yıllara göre incelendiğinde en fazla 2023, en az ise 2021 yılında yayın yapıldığı görülmüştür. İncelenen çalışmaların içerisinde en fazla makale türünde yayın olduğu (47 tane) belirlenmiştir. En az sayıda doktora tez çalışmasının (1 tane) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Analiz edilen çalışmalarda en fazla 10-20 aralığında örneklem büyüklüğünün seçildiği gözlenmiştir. Bulgulara göre çalışmalarda örneklem olarak en çok öğrencilerin, bu grup içerisinde de ortaokul seviyesinde eğitim gören öğrencilerin en fazla seçildiği görülmüştür. Bununla birlikte lise öğrencilerinin örneklem olarak seçildiği çalışmaya rastlanmamıştır. Öğretmenlerin örneklem olarak seçildiği çalışmalarda branş olarak en fazla sınıf öğretmenleri tercih edilmiştir. Matematik öğretiminde eğitsel oyunlar hakkında yapılan çalışmalar araştırma yöntemlerine göre incelendiğinde en çok nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı görülmektedir. İncelenen 64 makalede araştırma deseni olarak en fazla yarı deneysel desenin kullanıldığı tespit edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden ise en fazla doküman incelemesi deseni kullanılmıştır. Yapılan çalışmalarda veri analiz yöntemi olarak en sık içerik analizi daha sonra da t testinin uygulandığı görülmüştür. Matematik eğitiminde oyunlaştırma çalışmalarında en fazla sayılar, işlemler ve cebir konularında uygulama yapıldığı belirlenmiştir. Oyun türleri bakımından incelendiğinde ise en çok eğitsel oyunların kullanıldığı tespit edilmiştir. Uygulanan oyunların değişkenlere göre etkileri incelendiğinde ise eğitici oyunların öğrencilerin akademik başarısı, derse tutumu, dikkat ve ilgisine yönelik anlamlı derecede olumlu katkı sağladığını bildiren çalışma sayısının, anlamlı fark bulunmadığını bildiren çalışma sayısından fazla olduğu tespit edilmiştir. Motivasyon ve kaygı değişkenlerine istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmediğini bildiren çalışma sayısı ise daha fazladır. Elde edilen bulgular ışığında matematik öğretiminde eğitsel oyunlar ile ilgili örneklem gruplarının genişletilerek daha kapsamlı araştırılmaların yapılması, konu ile ilgili lisansüstü tez çalışmalarına daha fazla önem verilmesi, uluslararası verilerin de toplanarak bizim verilerimizle kıyaslanmasına yönelik araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF GAMIFICATION-THEMED STUDIES IN MATHEMATICS EDUCATION BETWEEN 2021-2024 Kübra KOCA Erciyes University, Institute of Educational Sciences Master's Thesis, August, 2025 Supervisor: Prof. Dr. Remzi KILIÇ It is a well-known fact that mathematics plays a crucial role in human life, nature, and other scientific fields. The difficulty of teaching mathematics and the problems encountered in the teaching/learning process have long been a matter of debate. Rather than simply transferring memorized, learned, and forgotten information, ensuring that students learn, apply, and use it permanently will make mathematics education more meaningful. Educational games concretize abstract mathematical concepts, enabling students to learn and apply them permanently. This study aimed to examine scientific research involving educational games in mathematics teaching in Turkey between 2021 and 2024. Within this scope, theses (master's, doctoral) and articles were searched from the Web of Science, Google Scholar, YÖK Thesis, Dergipark, and Researchgate databases. When the 64 scientific studies selected within the specified limitations were examined by year, it was seen that the most publications were in 2023 and the least in 2021. Among the studies examined, the most publications were in the article type (47). It was concluded that there was the fewest doctoral dissertations (1). In the analyzed studies, it was observed that sample sizes were chosen between 10 and 20 at most. Findings indicated that students were the most frequently chosen samples in studies, and within this group, middle school students were the most frequently chosen. However, no studies were found that included high school students. In studies where teachers were selected as samples, classroom teachers were the most frequently chosen subject. When studies on educational games in mathematics teaching were examined according to research methods, it was seen that qualitative research methods were most frequently used. Across the 64 articles examined, the quasi-experimental design was the most frequently used research design. Among qualitative research methods, the document review design was the most frequently used. In published studies, it was seen that the most frequently used data analysis method was content analysis, followed by the t-test. It was determined that applications were most frequently made to numbers, operations, and algebra in gamification studies. When examined in terms of game types, educational games were found to be the most frequently used. When the effects of the implemented games were examined across variables, it was determined that the number of studies reporting that educational games made a significantly positive contribution to students' academic achievement, attitudes toward the lesson, attention, and interest was greater than the number reporting no significant difference. The number of studies reporting no statistically significant difference in the motivation and anxiety variables was even greater. In light of the findings, it is recommended that more comprehensive research be conducted on educational games in mathematics teaching by expanding sample groups that more emphasis be placed on graduate theses on the subject, and that research be conducted to collect international data and compare it with ours.