Türkiye'de ve Avrupa Birliği'nde göç yönetiminin dönüşümü
Transformation of migration management in Türkiye and European Union
- Tez No: 985440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış politika, Uluslararası göç, International migration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye ve AB arasındaki göç yönetimi ilişkilerini, özellikle yıllarda uluslararası politikanın ana gündem maddelerinden biri haline gelen bu olgunun karmaşık ve çok katmanlı doğasını teorik bir perspektifle analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, göçün Türkiye-AB ilişkilerinde sadece bir politika alanı olmaktan çıkarak, taraflar arasındaki güç dinamiklerini, müzakere süreçlerini ve karşılıklı algıları derinden etkileyen temel bir unsura dönüştüğünü savunmaktadır. Bu bağlamda tez, göç politikalarını şekillendiren temel dinamikleri, bu dinamiklerin altında yatan kuramsal varsayımları ve ilişkinin her iki taraf için sonuçlarını güvenlikleştirme, dışsallaştırma, koşulluluk, kalıcı geçicilik ve seçici Avrupalılaşma gibi anahtar kavramlar ekseninde eleştirel bir bakış açısıyla incelemektedir. Çalışma, öncelikle uluslararası göçün temel kavramsal ve hukuki çerçevesini çizmekte, göç olgusunun küresel boyutlarını ve çeşitli göç teorilerini tartışmaktadır. Ardından, AB'nin ortak bir göç politikası oluşturma sürecindeki tarihsel evrimi, temel anlaşmaları ve karşılaştığı zorluklar, özellikle güvenlik ve dışsallaştırma politikaları odağında incelenmektedir. Türkiye'nin göç tarihindeki dönüşüm, kaynak ülke konumundan transit ve önemli bir sığınmacı ağırlayan ülke konumuna evrilişi, özellikle 1980'lerden itibaren yaşanan bölgesel krizler ve 2011 Suriye krizi bağlamında ele alınmaktadır. Türkiye'nin bu süreçte geliştirdiği yasal ve kurumsal yanıtlar, AB ile ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmekte; özellikle Geri Kabul Anlaşması gibi mekanizmaların etkileri analiz edilmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, Türkiye-AB göç ilişkilerinin, karşılıklı bağımlılıkların yanı sıra egemenlik, güvenlik ve insani sorumluluklar gibi konularda yaşanan gerilimlerle karakterize olduğunu ortaya koymakta ve göçün, iki taraf arasındaki genel ilişkilerin geleceğini şekillendiren kritik bir dış politika alanı olmaya devam edeceğini öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the complex and multi-layered nature of migration management relations between Türkiye and the EU from a theoretical perspective, particularly as this phenomenon has become one of the main agenda items in international politics in recent years. The study argues that migration, in Türkiye-EU relations, has transcended being merely a policy area to become a fundamental element profoundly affecting power dynamics, negotiation processes, and mutual perceptions between the parties. In this context, the thesis critically examines the core dynamics shaping migration policies, the theoretical assumptions underlying these dynamics, and the consequences of the relationship for both sides, focusing on key concepts such as securitization, externalization, conditionality, permanent temporariness, and selective Europeanization. The study first outlines the fundamental conceptual and legal framework of international migration, discussing the global dimensions of the migration phenomenon and various migration theories. Subsequently, it examines the historical evolution of the EU's process of creating a common migration policy, its foundational treaties, and the challenges it has faced, particularly focusing on security and externalization policies. Türkiye's transformation in its migration history, evolving from a country of origin to a transit and significant asylum-hosting country, is addressed, especially in the context of regional crises since the 1980s and the 2011 Syrian crisis. The legal and institutional responses developed by Türkiye in this process are evaluated within the framework of its relations with the EU, with a particular analysis of the effects of mechanisms such as the Readmission Agreement. In conclusion, this study reveals that Türkiye-EU migration relations are characterized by mutual dependencies as well as tensions in areas such as sovereignty, security, and humanitarian responsibilities, and it predicts that migration will continue to be a critical field in international relations shaping the future of overall relations between the two parties.