Öğretmenlerin 21. yüzyıl beceri düzeylerinin belirlenmesi ve bu becerilerinin geliştirilmesine yönelik öneriler
Determining teachers' 21st century skill levels and suggestions for developing these skills
  1. Tez No: 985441
  2. Yazar: İREM ÖZER EYNÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKAR TEKİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenler, Sınıf öğretmenleri, Öğreten becerileri, Preschool teachers, Class teachers, Teaching skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerine sahip olma düzeylerini belirlemek ve bu becerilerin geliştirilmesine yönelik öğretmen görüşlerine dayalı önerilere yer vermektir. Bu amaç kapsamında, öğretmenlerin 21. yüzyıl beceri düzeyleri nasıldır ve bu becerilerin geliştirilmesine yönelik öneriler nelerdir sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmada karma yöntem araştırması ve araştırma deseni olarak açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Tez örneklemi nicel kısımda 403 katılımcı, nitel kısımda ise 15 katılımcı olmak üzere 2024-2025 eğitim öğretim yılı Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde bulunan okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Verilerin analizi sonucunda nitel veriler nicel verileri destekler nireliktedir. Tez sonuçları, öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerine yönelik farkındalıklarının genel olarak yüksek olduğunu, ancak teknoloji entegrasyonu noktasında ek destek ve altyapıya ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuştur. Bulgular, yaş ve kıdem değişkenlerinin beceri düzeyleri üzerinde belirleyici bir etkisi bulunmadığını, buna karşılık branş ve cinsiyet değişkenlerinin bazı alanlarda farklılık yarattığını göstermektedir. Araştırmada, öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesine yönelik bazı öneriler sunulmuştur. Öncelikle, hizmet içi eğitimlerin nitelik ve uygulama boyutunun güçlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, teknolojik altyapı ve donanım desteği sağlanmasının, öğretmenlerin teknolojiyi derslerine daha etkili biçimde entegre etmelerini kolaylaştıracak rol üstlendiği belirlenmiştir. Öğretmenler arasında iş birliği ve deneyim paylaşımının teşvik edilmesi önerilmektedir; böylece güçlü olunan üretimsel ve esnek öğretme becerilerinin yaygınlaştırılması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of teachers' possession of 21st century skills and to provide suggestions based on teachers' opinions for the development of these skills. Within the scope of this purpose, an answer was sought to the question of what are the 21st century skill levels of teachers and what are the suggestions for improving these skills. In the research, mixed method research and explanatory sequential design were used as the research design. The thesis sample consists of 303 participants in the quantitative part and 15 participants in the qualitative part, pre-school and classroom teachers in the Şahinbey district of Gaziantep province in the 2024-2025 academic year. As a result of the analysis of the data, the qualitative data supports the quantitative data. The thesis results revealed that teachers' awareness of 21st century skills is generally high, but they need additional support and infrastructure at the point of technology integration. The findings show that age and seniority variables do not have a decisive effect on skill levels, whereas branch and gender variables make a difference in some areas. In the research, some suggestions are presented for the development of teachers' 21st century skills. First of all, it was emphasized that the quality and application aspects of in-service training should be strengthened. In addition, it has been determined that providing technological infrastructure and hardware support plays a role in facilitating teachers to integrate technology into their lessons more effectively. It is recommended to encourage collaboration and experience sharing among teachers; thus, strong productive and flexible teaching skills can be disseminated.