Türkiye'de mimarlık lisans düzeyinde yapı bilgi modelleme eğitiminin değerlendirilmesi
Evaluation of building information modeling education atthe bachelor's degree level in Türkiye
- Tez No: 985518
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN KARAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, Eğitim teknolojisi, Yapı bilgi modellemesi, Education programs, Education technology, Building information modeling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelerin ivme kazanması ve inşaat sektöründeki dönüşümün hızlanmasıyla birlikte, BIM, Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat (AEC) sektörü açısından stratejik bir araç haline gelmiştir. Yapı Bilgi Modelleme (BIM- Building Information Modeling), yapının tüm yaşam döngüsünü kapsayan süreçlerde, zaman yönetimi, maliyet kontrolü ve kalite güvence sistemleri gibi temel alanlarda etkin çözümler sunmaktadır. Bu nedenle dünya genelinde BIM kullanımı hızla yaygınlaşmakta, birçok ülkede yasal düzenlemeler ve standartlarla desteklenerek zorunlu hale getirilmektedir. Türkiye'de ise son yıllarda BIM sistemine yönelik farkındalık ve kullanım artışı görülmesine rağmen, uygulamanın yaygınlaşmasında bazı yapısal sınırlamalar bulunmaktadır. Literatürde, teknik personel eksikliği, firmalar arası uyumsuzluk, ulusal standartların bulunmaması ve yasal zorunlulukların olmayışı gibi nedenler bu sınırlamaların başlıcaları olarak gösterilmektedir. Özellikle BIM uygulamalarında mimarların öncü konumda olması, mimarlık eğitiminin bu sistemin benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasında belirleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, BIM eğitimi çağdaş mesleki yeterliliklerin edinilmesinde kritik bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Türkiye' de BIM eğitimi, Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği lisans programlarında çeşitli derslerle sunulmakta, lisansüstü düzeyde ise uzmanlık alanı kapsamında derinleştirilmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki mimarlık Lisans Programlarında verilen BIM eğitimini değerlendirmeyi ve mevcut durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2025 yılı sıralamasına göre ilk 25'de yer alan devlet ve vakıf üniversiteleri incelenmiştir. Bu üniversitelerin resmi web sitelerinde yayımlanan ders planları ve içerikleri analiz edilerek, BIM ile ilişkili zorunlu ve seçmeli dersler tespit edilmiş, içeriksel olarak detaylı incelenmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye'deki mimarlık eğitiminde BIM'in hangi düzeyde ve hangi yöntemlerle uygulandığını göstermektedir. Ayrıca, BIM eğitiminin öğrencilere sağladığı mesleki katkılar değerlendirilmiştir. Tezin birinci bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmış, ikinci bölümde BIM teknolojisi ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de mimarlık lisans programlarında BIM eğitiminin durumu, değerlendirilmiştir. Bu bölümde Türkiye'deki mimarlık lisans programlarında BIM'e ilişkin sunulan derslerin bölgelere, üniversitelere, ders saatlerine, AKTS kredilerine göre dağılımı analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler doğrultusunda BIM eğitiminin mevcut durumu özetlenmiş ve iyileştirilmesine yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of technological developments and the rapid transformation in the construction industry, Building Information Modeling (BIM) has become a strategic tool for the Architecture, Engineering, and Construction (AEC) sector. BIM offers effective solutions in essential areas such as time management, cost control, and quality assurance systems across all phases of a building's life cycle. Therefore, the use of BIM is rapidly becoming widespread worldwide, supported and mandated through legal regulations and standards in many countries. In Türkiye, although awareness and use of BIM have increased in recent years, there are still some structural limitations hindering its widespread implementation. According to the literature, the main barriers include a lack of technical personnel, incompatibility between firms, the absence of national standards, and the lack of legal obligations. Especially considering that architects take a pioneering role in BIM applications, architectural education is expected to play a decisive role in the adoption and dissemination of this system. In this context, BIM education is regarded as a critical element in acquiring contemporary professional competencies. In Türkiye, BIM education is primarily offered through various courses within undergraduate Architecture and Civil Engineering programs, and is further specialized at the graduate level. This study aims to evaluate the BIM education offered in undergraduate architecture programs in Turkey and to reveal its current state. Within the scope of the research, public and foundation universities ranked in the top 25 according to the 2025 ranking of the Turkish Council of Higher Education (YÖK) were examined. The course plans and syllabi published on the official websites of these universities were analyzed to identify both mandatory and elective courses related to BIM, which were then examined in detail. The findings indicate how and to what extent BIM is applied in architectural education in Türkiye. Additionally, the professional contributions of BIM education to students were evaluated. In the first chapter of the thesis, the research aim, scope, and method are explained. The second chapter provides a detailed discussion of BIM technology. The third chapter analyzes the distribution of BIM-related courses in Turkish undergraduate architecture programs based on regions, universities, course hours, and ECTS credits. Finally, the conclusion chapter summarizes the current state of BIM education and offers recommendations for its improvement.