Radyolojik değerlendirme ile diz osteoartriti fenotiplerinin belirlenmesi ve diz artroplastisi ile ilişkisinin incelenmesi
Radiological assessment of knee osteoarthritis phenotypes and their association with knee arthroplasty
  1. Tez No: 985525
  2. Yazar: OĞUZ GÖKBERK ÖZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN AKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Total Diz Protezi, Diz Osteoartriti Fenotipleri, Hipertrofik Tip, Atrofik Tip, İnflamatuar Tip, Kıkırdak Menisküs Tipi, Subkondral Kemik Tipi, Gonarthrosis, Total Knee Replacement, Knee Osteoarthritis Phenotypes, Hypertrophic Type, Atrophic Type, Inflammatory Type, Cartilage-Meniscus Type, Subchondral Bone Type
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Total diz artroplastisi uygulanan hastaların preoperatif dönemde çekilen diz radyografileri ve manyetik rezonans görüntülemelerini (MRG) değerlendirerek osteoartritin farklı radyolojik fenotiplerini (enflamatuvar, subkondral kemik, menisküs-kartilaj, atrofik ve hipertrofik) belirlemek ve bu fenotiplerin diz artroplastisi uygulanan hastalar ile ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde, Ocak 2019 ile Nisan 2025 tarihleri arasında total diz artroplastisi uygulanan hastaların operasyon öncesi diz grafileri retrospektif olarak değerlendirildi. Diz grafilerinde osteoartrit, Kellgren-Lawrence evrelendirmesi ile derecelendirilerek osteoartrit fenotipleri (hipertrofik, atrofik vb.) sınıflandırıldı. Ayrıca, bu hastalar arasından diz grafisi ile eş zamanlı veya yakın zamanlı (6 ay içerisinde) aynı taraf diz Manyetik Rezonans Görüntülemesi (MRG) bulunan olgular seçildi. Diz MRG'si değerlendirilerek osteoartrit fenotipleri (enflamatuvar, subkondral kemik veya menisküs-kıkırdak tipi) sınıflandırılacak ve kaydedildi. Son aşamada, belirlenen osteoartrit fenotipleri birbirleri ile ilişkisi, diz artroplastisi ile ilişkisi ve Kellgren-Lawrence evresi ile ilişkileri, vücut kitle endeksi ve femur tibia anatomik aksları arasındaki açı ile ilişkileri analiz edilmiştir. Bulgular: Hipertrofik fenotip %97 oranında; atrofik fenotip %3 oranında saptandı. Hipertrofik tipte KL Evre 3 ve 4 baskınken, atrofik tipte daha çok Evre 3 izlendi (p<0.001). Hipertrofik fenotip varus dizilimiyle, atrofik fenotip ise valgus dizilimiyle ilişkili bulundu (p=0.001). MRG alt grup analizinde mikst tip %48, kıkırdak-menisküs fenotipi %45, enflamatuvar %4 ve subkondral kemik %2 oranında görüldü. Kıkırdak Menisküs fenotipi belirgin varus ile ilişkiliydi (p:0.014). Gözlemciler arası uyum radyografik fenotiplerde yüksek, MRG fenotiplerinde ise orta düzeydeydi. Sonuç: Total diz artroplastisi uygulanmış hastalarda diz osteoartritinin en sık görülen radyolojik fenotipi hipertrofik tiptir. Bu fenotipin varus dizilimi ve ileri Kellgren–Lawrence evreleri ile ilişkili olduğu gösterilmiş olup, bu durum TDP'ye giden hasta popülasyonunda mekanik yüklenmenin baskın olduğunu düşündürmektedir. Bu bulguların cerrahi uygulanmayan osteoartrit popülasyonunda doğrulanması için prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to identify different radiological phenotypes of knee osteoarthritis (OA)—including hypertrophic, atrophic, inflammatory, subchondral bone, and cartilage–meniscus phenotypes—by evaluating preoperative radiographs and magnetic resonance imaging (MRI) of patients who underwent total knee arthroplasty (TKA), and to investigate their associations with radiographic disease severity and lower extremity alignment. Methods: Radiographs and MRI scans of patients who underwent TKA between January 2019 and April 2025 at Izmir Katip Celebi University, Ataturk Training and Research Hospital, Orthopedics and Traumatology Department were retrospectively analyzed. Radiographs were graded according to the Kellgren-Lawrence (KL) classification and categorized as hypertrophic or atrophic phenotypes. MRI scans were used to identify inflammatory, subchondral bone, and cartilage-meniscus phenotypes. Associations between phenotypes, KL grades, lower extremity alignment angles, and body mass index (BMI) were analyzed. Results: The hypertrophic phenotype was detected in 97% of cases, while the atrophic phenotype was detected in 3%. In the hypertrophic type, KL stages 3 and 4 were predominant, while in the atrophic type, stage 3 was more frequently observed (p<0.001). The hypertrophic type was associated with varus alignment, while the atrophic type was associated with valgus alignment (p=0.001). In MRI subgroup analysis; mixed phenotype was observed in 48%, the cartilage-meniscus phenotype in 45%, inflammatory in 4%, and subchondral bone in 2%. The cartilage-meniscus phenotype was associated with marked varus (p=0.014). Inter-observer agreement was high for radiographic phenotypes and moderate for MRI phenotypes. Conclusion: Among patients undergoing total knee arthroplasty, the hypertrophic phenotype emerged as the predominant radiological pattern of knee osteoarthritis. This phenotype was significantly associated with varus alignment and advanced Kellgren–Lawrence stages, indicating a predominance of mechanically driven osteoarthritis within the arthroplasty population. Further prospective studies are warranted to validate these findings in non-surgically managed osteoarthritis cohorts.